Finance pro radost

5 CHYTRÝCH TIPŮ, JAK UŠETŘIT NA VÝDAJÍCH ZA DOMÁCTNOST

23.3.2017 2835x (naposledy 20.4.2024 08:28) 0 Jak na FINANCE, DLUHY, POJIŠTĚNÍ

Správa každodenních výdajů se může zdát jednoduchá, ale je to někdy pěkný oříšek. Připravila jsem pro vás pár praktických tipů, jak držet pravidelné výdaje pod kontrolou a zároveň šikovně ušetřit.

1. Hypotéka

Pořízení vlastního bydlení na hypotéku je závažný krok, který vás zavazuje na mnoho let splácení. Už při sjednávání hypotéky je samozřejmě důležité myslet na to, abyste své závazky dokázali splácet i v nepříznivých časech. Výdaje na hypotéku se dají snížit změnou banky a s ní cenou hypotéčního úvěru (tedy úrokové sazby) tzv. refinancováním. Na trhu vyberete banku, která nabízí nižší úrok, a dohodnete se s ní na refinancování stávajícího hypotéčního úvěru. Nová banka pak za vás zaplatí úvěr staré bance a nově pokračujete ve splácení úvěru za nově sjednaných – lepších - podmínek. Nutnou podmínkou ale je, abyste byli platbyschopní, neměli žádné dluhy atd. a to nejen u bankovního domu, kde máte hypotéku sjednánu. Nová banka vás bude vždy posuzovat, zda jste finančně schopni dostát všem svým závazkům a zjišťovat si o vás informace na trhu.

Upozornění: Před refinancováním je vždy důležité si řádně pročíst stávající smlouvu, za jakých podmínek lze refinancování provést, aby vás stará banka nepenalizovala. Pokud neumíte ve smlouvách číst, nechte si odkontrolovat smluvní ujednání pracovníkem v nové bance. S radostí vám poradí a upozorní na rizika, neboť získává pro svou banku nového řádně splácejícího klienta.

2. Energie – zhasínat a sledovat konkurenci

Výdaje na energie představují velkou část nákladů. I ty se však dají snížit. Jednak úsporou v čerpání energií, kdy nebudete zbytečně svítit, nechávat téct vodu, dostatečně zajistíte utěsnění kolem oken a podobně. Druhou cestou je sledování cen poskytovatelů služeb. Také zde existuje konkurence a nové společnosti nabízí výhodnější cenové podmínky než stávající poskytovatelé - dříve s monopolním postavením. Vyplatí se nebýt líní a podívat se na web do vyhledavačů, co trh nabízí. Pozor ale na podomní prodej energií a upisování se ke smlouvám, které jste si ani nepřečetla a nemohla se dostatečně rozmyslet. Tady platí vždy “dvakrát měř a jednou řež". Pokud řešíme úspory u energií, pak se držíme pevně našeho zacílení a nekupujeme s úsporou energií i řadu jiných produktů, které na počátku nebyly vůbec předmětem našeho zájmu např. investiční životní pojištění a dalších“výhodných” balíčků.

3. Pojištění kontrolujte jednou za rok

Pojištění je “živý produkt” a je třeba se mu pravidelně věnovat. Každý rok si překontrolujte ve smlouvách, jaké pojištění máte sjednáno a zda vám kryje skutečně to, co chcete a potřebujete mít pojištěno. Proč platit léta havarijní pojištění na cenu nového vozu, když už je vaše auto 5 let staré a jeho cena už dávno neodpovídá ceně za nový vůz? Zrevidujte staré pojistky a podívejte se na limity pojištění, za které každoročně platíte tisíce korun. Kryjí vám skutečně aktuální rizika na životě či majetku?

4. Jídlo

Pro nakupování potravin platí tři základní pravidla. Do obchodu s potravinami choďte vždy najezení. Hladové oči mohou udělat v peněžence neskutečný průvan a spousta potravin poté skončí v koši, protože oči by jedly, ale žaludek už nemůže. Nakupovat choďte zásadně se sepsaným seznamem potravin, pro které tam skutečně jdete. Vyzkoušejte nákup bez seznamu a se seznamem a přesvědčte se sami, o kolik utratíte více a o kolik zbytečných věcí přinesete více. Do obchodu choďte maximálně jednou až dvakrát týdně na velký nákup. Při každodenním nakupování utratíte mnohonásobně víc, hlavně z toho důvodu, že jste častěji vystavováni „trikům“ pro zvýšení prodeje. Tamhle je akce na sušenky, pět jogurtů za cenu čtyř a 100 korun je neplánovaně pryč za věci, pro které jste tam ani nešli.

5. Auto

Výdaje na auto jsou jedny z největších, a pokud jezdíte pravidelně, pak se velmi silně promítnou do rodinného rozpočtu. I na auto je dobré se dívat jako na celek a shrnout si ideálně jednou za rok veškeré náklady na vůz. Šetřit můžete tím, že budete kupovat levný benzín nebo jezdit méně, ale v obou případech je to omezení. Když shrnete výdaje za vůz celkem: spotřeba paliva na 100 km, množství oleje, který musíte doplňovat, množství oprav, které musíme za rok uskutečnit, pojištění (povinné a havarijní), dá vám to obrázek celkových výdajů na auto za rok, a vy se můžete podívat na možné varianty, kde ušetřit. Možná můžete častěji používat veřejnou dopravu, vlak nebo autobus, zvláště když jedete v autě sami. Jednou z radikálních variant řešení úspory může být i výměna za “nový”, úspornější vůz, která vám přinese nižší spotřebu paliva, méně oprav, či nižší ceny pojištění apod.

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: