Finance pro radost

5 TIPŮ NA VÁNOCE UŽ DNES: JAK UDĚLAT RADOST SVÝM BLÍZKÝCH A PŘITOM PROŽÍT ADVENT, VÁNOCE I NOVÝ ROK VE FINANČNÍ HOJNOSTI

5.11.2014 4474x (naposledy 19.4.2024 13:08) 4 FINANČNÍ PORADNA a MENTORING

Dnes bych se s vámi ráda podělila o vlastní recept na to, jak mít Advent, Vánoce i nadcházející nový rok šťastný, veselý a plný hojnosti. A taky jak to udělat, aby vás poslední měsíce roku nezruinovaly do poslední koruny. Tady je mých 5 tipů, které každý rok aplikuji a začínám s nimi právě v tomto čase.


5 TIPŮ pro období Vánoc:


  1. Měsíc listopad je pro mě takzvaný "NASLOUCHACÍ MĚSÍC". Zhruba od dušiček pečlivě naslouchám, co trápí mé blízké, co je těší, co zajímá, co se jim líbí, co chtějí, po čem touží a o každém si udělám malou poznámku. Když budete pozorní, zjistíte, že vám vaši blízcí sami nevědomky napoví tolik dárků a věcí, které by jim udělaly radost, že je pak vlastně úplně snadné je obdarovat. Ušetřím si tak spoustu času stráveného blouděním po obchodech a marným tápáním, co komu koupit, nehledě na velkou finanční úsporu, protože na dárky si díky seznamu mohu udělat finanční limit a nemusím zruinovat hned celý účet. Navíc mám 100% jistotu, že svým dárkem zaboduji a obdarovanému udělám opravdu radost.

  2. Nikdy nekupuji "dárky pro dárky". To znamená, že nedávám dárky jen proto, abych něco dala. Všichni to dobře známe: vázy, které se nám nelíbí, šampon nebo voňavka, které nám nevoní, svíčky, které se nám nikam nehodí a spousta spoustu dalších zbytečných věcí. Tyto dárky vám vydrancují peněženku a navíc zaplní šuplíky a skříně zbytečnostmi. A nedej bože, že nás napadne je posunout dál. Pak platí další pravidlo.

  3. Nikdy nedávám dárky, za které bych se musela stydět. Co byste nechtěli dostat vy, nedávejte ani nikomu dalšímu. Dárek má obdarovanému udělat radost a navodit štěstí, nikoli ho přivést do rozpaků a trapné situace, kdy bude muset k dárku vymyslet nějakou pozitivní řeč a lhát, pokud nás nechce přímo urazit nebo zranit.

  4. Nikdy nedávám dárkové poukázky. Zkušenost mi ukázala, že toto je nejdražší "DAR NEDAR". Asi všichni už máme zkušenost s dárkovými poukazy, které nacházíme při velikonočním úklidu nevyčerpané či s propadlým datem, anebo na poslední chvíli rychle hledáme jak poukaz vyčerpat, aby to nebyla úplně zmařená záležitost. V takovém případě se náš dárek stal obdarovanému spíše starostí než skutečně přinesenou radostí.

  5. Nikdy nekupuji na dluh. Přiznám se, že by mě to ani nikdy nenapadlo. Jsem vychována pod heslem "na co nemám, to si prostě nekupuji", a pokud po určité věci toužím, pak si na ni začnu šetřit. Žijeme v době, kdy je všeho dostatek, a pokud je věc v obchodě dnes, bude tam s velkou pravděpodobností i za půl roku, dost možná i za lepší cenu.

Vánoce jsou čas lákadel, slev, akcí a novinek, na něž si dnes můžete velmi jednoduše půjčit. Proto ještě rada ze života. Platí totiž, že kdo "NEUMÍ ŠETŘIT, NEBUDE UMĚT ANI SPLÁCET". Než se rozhodnete pro jakékoliv utrácení na DLUH, dvakrát zvažte, jestli je to nezbytné. Méně je někdy více a dobře zvolené dárky, byť podle vašeho mínění třeba i malé, mohou přinést mnohem krásnější a bohatší Vánoce všem.


Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: