Finance pro radost

CO JE OIKONOMIA?

25.4.2016 5313x (naposledy 16.4.2024 15:04) 0 Jak na FINANCE, DLUHY, POJIŠTĚNÍ

CO JE OIKONOMIA?

EKONOMIE je odvozena z řeckého slova OIKONOMIA = ŘÍZENÍ DOMÁCTNOSTI

Většina z nás má ekonomii spojenu s výpočty, matematikou a grafy, kterým rozumí jen málo lidí zvaní ekonomové. Je to ale jen naše hluboká neznalost a zaslepená důvěra lidem, kteří ekonomii takto prezentují.

Ekonomie popisuje chování domáctnosti, kde domáctností se rozumí každý jeden člověk. EKONOMIE = MY (já člověk). Bez nás neexistuje ekonomie, stejně jako bez nás neexistují peníze, které jsou pouze vyjádřením hodnoty směny naší práce.

Již od počátku lidstva mezi sebou lidé směňovali práci za zboží nebo služby, které si sami nechtěli nebo neuměli vytvořit. Ekonomie měla toto chování pouze vyjadřovat čísly./Jak již řekl dříve Tomáš Baťa: “Každá lidská činnost se nakonec projeví v číslech.”/ Nakonec se však důležitostí člověka z ekonomie stala “věda”, která je ve své podstatě velmi subjektivní, ikdyž se snaží pracovat s reálnými čísly. Je však vždy důležité dívat se na to, co se s nimi snaží objasňovat.

Ekonomie, ač je prezentována jako tvrdá = matematická věda, je stejně tak jemná, měkká (soft) a stejně subjektivní jako je psychologie (zkoumání chování člověka jako jedince) či sociologie (zkoumání chování společnosti). Na určitém počtu jedinců se hledají odpovědi na otázky - proč se lidé chovají v různých situacích, tak jak se chovají. A ikdyž se výstupy často zobecní a následně aplikují na celé společnosti, nemusí být jejich použití vůbec správné, protože každý jsme ve své podstatě originální jedinec, který pokud s ním není manipulováno, může na stejnou věc reagovat x různými způsoby.

Ukázkou toho je právě ekonomie a ekonomické směry (teorie i ideologie), které se po staletí aplikují na celé společnosti a státy, a přesto nepřivedly lidstvo na této planetě k dlouhodobému blahobytu. Pamatujte! Stejně jako se říká u právníků – Co právník to názor, platí i u ekonomů – Co ekonom, to názor a směr. I přesto, že vám budou ekonomové argumentovat čísly, vždy vsaďte na zdravý selský úsudek a uchovejte si všech svých deset pohromadě.


"ÚČELEM STUDIA EKONOMIE JE….. NAUČIT SE VYHÝBAT TOMU, ABYCHOM NEBYLI KLAMÁNI EKONOMY." Joan Robinsonová americká ekonomka (1903-1983)

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: