Finance pro radost

Co je to bitcoin a má svět kryptoměn budoucnost?

1.9.2017 4840x (naposledy 19.4.2024 15:17) 1 Jak na FINANCE, DLUHY, POJIŠTĚNÍ

V posledních letech se stále častěji hovoří o nových alternativních měnách, které označujeme jako „virtuální měnu“ nebo „kryptoměnu“. Prvním nejznámějším a nejvíce obchodovaným platidlem je Bitcoin (BTC). Na jakém principu virtuální měny fungují? Jak je získat? A jsou bezpečné?

  • Koncept virtuální měny byl poprvé popsán člověkem pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Je postaven na principu peer-to-peer sítě (klient-klient) a tento měnový systém tedy nemá žadnou nadřazenou kontrolu, která by měnu regulovala. V síti neexistuje žádný centrální bod, ani nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. Konečné množství bitcoinů je předem známo a uvolňování bitcoinů do oběhu je definováno ve zdrojovém kódu sítě. V síti probíhají platby za minimální nebo žádné náklady. Bitcoin byl v srpnu 2013 v Německu oficiálně uznán jako tzv. „soukromá měna“, není tedy přímo doporučovaný ani podporovaný, ale je uznaný hlavně kvůli daním z příjmu této kryptoměny. V ČR zatím nejsou virtuální měny zakotveny legislativně ani daňově.

  • Získat bitcoiny kromě jejich nákupu (k 3.10.2016 cena EasyCoin za 1 BTC hotově prodej 15.355,- Kč a nákup 13.878,- Kč) můžete tzv. těžením (mining). Jednoduše získáte speciální hardware, zapojíte ho a pomocí něho jsou bitcoiny převáděny z účtu na účet a vytvářeny nové. Těžit můžete sami, co je bohužel zdlouhavé a stane se, že bitcoiny nemusíte měsíce získat. Proto je lepší zapojit se do tzv. poolu a zde těžit s ostatními a pravidelně bitcoiny získat.

"Zapomeňte na pohádkové růsty vložené investice o deseti či stonásobky procent, na to už je pozdě. Dá se vydělávat na menších výkyvech rychlým nákupem a prodejem." (psalo se v září 2017)

A kam se posunul svět kryptoměn v roce 2022?

  • 1 BTC bylo 1. 5. 2016 možné koupit za 450 dolarů.

  • O měsíc později (1. 6. 2016) byste za prodej tohoto bitcoinu dostali 530 dolarů = 17% růst.

  • O půl roku později (1. 1. 2017) byste ho prodali za 969 dolarů = 115% růst.

  • Za dalšího půl roku už by měl hodnotu 2 500 dolarů = 450% růst.

  • V roce 2017 se hodnota 1 BTC pohybovala pod 20 000 dolary = 4000% růst.

  • Na začátku roku 2021 se 1 BTC přehoupl přes hranici 50 000 dolarů (1 milion korun).

  • Pro nákup bitcoinů v hotovosti můžete využít síť Bitcoinmatů nebo uhradit platbu v síti prodejen GECO. Pro nákup Bitcoinů bezhotovostně stačí vyplnit požadované údaje a odeslat požadovanou částku v CZK na účet u firmy, která se obchodnováním s bitcoiny zabývá. Bitcoiny Vám smění, jakmile dostanou zprávu z banky, že byla častka připsána (směna probíhá podle aktuálního kurzu v době připsání částky).

Co virtuální měny nejsou:

  • plnohodnotnou národní měnou – nevydává je, ani za nimi nestojí žádná centrální banka,

  • peněžní jednotkou "žádného" existujícího státu - v žádném státě nemají charakter zákonného platidla, až na jednu výjimku - v Salvadoru, kde má tato kryptoměna v současnosti (rok 2022) status zákonného platidla (vedle dolaru).

  • peněžními prostředky ve smyslu zákona o platebním styku.

    Co brání zavedení bitcoinu do platebního styku?

    K přijetí bitcoinu jako zákonného platidla by některé země mohly přimět i tyto faktory:
    • úroveň přijetí kryptoměn: v některých zemích, jako je Vietnam, Filipíny nebo Maroko, je poměrně vysoká

    • stav státního dluhu: pokud má země velký veřejný dluh, který musí splácet v cizí měně, například v dolaru, bude se zdráhat učinit bitcoin zákonným platidlem.

    • sankce: pokud se na některou zemi vztahují sankce/embargo, přijetí bitcoinu by mohlo usnadnit mezinárodní obchod. (bilance dovozu/vývozu)

    • Země, které by mohly riskovat bitcoin s přihlédnutím k těmto různým faktorům je seznam zemí, které by s největší pravděpodobností následovaly Salvador. Ve Střední Americe poradenská společnost poukazuje na Honduras, Nikaraguu, Guatemalu, Dominikánskou republiku a Jamajku. V severozápadní Africe, Maroko a Senegal. V regionu střední Asie/Kavkaz Gruzie, Uzbekistán, Arménie, Tádžikistán, Kyrgyzstán a Pákistán. V jihovýchodní Asii, Vietnam, na Filipíny a na Srí Lanka.

    • Počet zemí, které se k tomuto kroku odhodlají, bude do značné míry záviset na tom, jak dopadne zákon o bitcoinech v Salvadoru. Bitcoin je tam legálním platidlem teprve od září 2021 a zatím je příliš brzy na to, abychom mohli říci, zda to byla moudrá sázka.

Co virtuální měny jsou:

  • představují hodnotu, která je vyjádřená digitálně,

  • jsou používány jako zvláštní prostředek směny,

  • mohou být evidovány nebo obchodovány v elektronické podobě.

Virtuální „měny“ tedy nejsou měny a mají své příznivce i odpůrce. Jsou vhodné na provedení rychlé platby za velmi nízké transakční náklady. Hodnota virtuálních měn značně kolísá, proto nejsou vhodné jako uchovatel hodnoty. S virtuálními měnami je také spojeno množství podvodů a krádeží, které ovlivňují jejich širší rozšíření. V ČR je možno určité nákupy a služby platit touto digitální měnou. Její rozšíření se neustále zvyšuje. Další virtuální "měny", s kterými se vedle Bitcoinů můžeme setkat jsou Ripple (XPR) nebo Litecoin (LTC).


Přílohy

Soubor Velikost Typ
IMG_9320.JPG 199.83 kB

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: