Finance pro radost

Co je to PUNC a k čemu slouží?

19.5.2020 3579x (naposledy 25.4.2024 08:23) 0 Finanční nauka pro děti a dospělé

Punc, puncování, puncovnictví – činnost, která spočívá ve vyražení značky – puncu – do předmětu z drahého kovu. Značka zaručuje dohodnutou čistotu kovu. Punc určitého druhu je charakteristický pro jednu konkrétní zemi původu zboží.

Zlato a stříbro jsou dva ušlechtilé kovy mimořádných vlastností, které byly lidstvem už od pradávna vyhledávány jako zprostředkovatel i předmět obchodu. Rovněž výroba skvostů byla převážně vázána na tyto kovy, a aby kupující nebyl při nákupu šperků klamán, a obdržel skutečně hodnotné zboží, bylo nutno ničím neusměrněnou výrobu zboží z drahých kovů postavit na zákonnou bázi. Stanovený poměr mezi zlatem a různými přísadami byl základem k řadě ustanovení a předpisů, z nichž se později vyvinul puncovní zákon.

Puncovnictví lze rozdělit do 4 etap:

  • období naprosté volnosti ve výrobě zlatého a stříbrného šperku, kde zlatník – výrobce označil šperk pouze svou výrobní značkou,

  • období, v němž vyrobené zboží podléhá kontrole různých institucí např. magistrátu,

  • období, v němž vyrobené zboží zkouší představenstvo společenstva zlatníků a stříbrníků,

  • období, v němž zkoušení a označení drahých kovů a zboží z těchto kovů vyrobené, převzal do svých rukou stát (mincovní a puncovní úřady).

V českých zemích se uplatňovaly až do února 1921 rakousko-uherské puncovní předpisy, pak se začalo používat nových československých značek. Od 1.1.1929 vstoupil v platnost první puncovní zákon, který byl několikrát pozměněn. Jeho poslední znění je z roku 1992.

Pro ty z vás, kteří jsou vlastníky zlatých předmětů české výroby bude poučením (i zábavou) přesvědčí-li se na vlastní oči (nebo za pomoci lupy), že značky na jejich prstenech, náramcích, přívěscích a jiných zlatých skvostech se shodují s těmi, které jsou úředně stanoveny. Tak co jakou ryzost má váš zlatý, stříbrný či platinový poklad? ,-)

Přečtěte si také:

Co má společného zlato, karát a rohovník obecný?

http://www.financeproradost.cz/clanek/co-ma-spolecneho-zlato-karat-a-rohovnik-obecny

Zlato komodita komodit, která za celou historii lidstva nenašla svého soupeře. Co z něj dělá tohoto suveréna?

http://www.financeproradost.cz/clanek/zlato-komodita-komodit-ktera-za-celou-historii-lidstva-nenasla-sveho-soupere-co-z-nej-dela-tohoto-suverena

Přílohy

Soubor Velikost Typ
MH- puncovani.jpg 170.04 kB

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: