Finance pro radost

Co nabízí banky začínajícím živnostníkům a jak se v nabídce vyznat

18.12.2022 357x (naposledy 25.4.2024 01:30) 0 PODNIKÁNÍ od A do Z

Začínáte podnikat? Už na začátku byste měli vědět, že je velmi důležité oddělit své osobní finance od těch podnikatelských. Kam peníze ale umístit, jaké jsou možnosti, a která banka je pro vaše podnikatelské aktivity ta nejlepší?

Na trhu je řada bankovních domů, které nabízí pro začínající podnikatele základní startovací balíčky, které obsahují vesměs to stejné:

  • Vedení účtu

  • Internetové bankovnictví

  • Debetní kartu

  • Vkladovou kartu

  • Výběry hotovosti z bankomatů

  • Zpracování pohybů na účtu (příchozí a odchozí) platby

  • Zasílání elektronických výpisů

  • ... či před-schválený limit kontokorentního úvěru v rozmezí od 20 000 do 50 000 Kč pro okamžik, kdyby vám v počátku podnikání chyběly peníze.

S vaší následnou podnikatelskou historií, počtem pohybů na účtu, rostoucí klientelou a zvyšujícím se obratem, se startovací balíčky rozšiřují o další služby či doplňkové produkty ve formě účtů v zahraniční měně, tradingu, zvýšených úvěrových limitech a další.

Jak si tedy vybrat a podle čeho se rozhodovat?

Vybírat můžeme dvojím způsobem, buď podle ceny nebo podle formy - online nebo offline.

  • Pokud se rozhodneme vybírat podle ceny, není nic jednoduššího než si pod sebe seřadit banky, které jsou nám sympatické, máme s nimi zkušenost nebo u nich máme již zřízeny bankovní služby pro osobní potřebu – osobní finance, či jsou velmi dobře dostupné místu, kde žijeme či podnikáme. Vedle toho si napíšeme služby, které od banky skutečně požadujeme a v podnikání nám budou skutečně k užitku. Není třeba si sjednávat a platit za služby, které v naší podnikatelské činnosti plně nevyužijeme, protože bychom tak zbytečně navyšovali naše náklady na podnikání. Podnikáme za účelem zisku nikoliv ztráty, a na začátku podnikání za námi nestojí řada spokojených platících klientů, kteří přináší příjem a obživu. Proto každá ušetřená koruna je dobrá. I když vybíráme podle ceny, nesledujeme pouze výši částky, ta se v průběhu času stále mění. Zaměřit bychom se měli hlavně na transparentnost všech poplatků a úroků, abychom o všem měli dobrý přehled a uměli včas zareagovat na změny.
  • Pokud se rozhodneme vybírat banku a její služby podle formy - online nebo offline, měli bychom si prověřit našeho nového obchodního partnera po stránce dostupnosti pobočky, znalosti potřeb podnikatelského prostředí, kvalifikovaného personálu, technologického zajištění – internetového bankovnictví, mobilních bankovních aplikací, které se uživatelsky velmi dobře obsluhují, ale i naší schopnosti využívat veškeré elektronické služby v důsledku naší IT gramotnosti či dostupnosti kvalitních internetových služeb v místě, kde žijeme či podnikáme.

Jestli se vydáme na pobočku banky měli bychom proti sobě vždycky mít zkušeného poradce, který rozumí problematice firemní klientely a je v čase, kdy ho potřebujeme dostupný. Nejdražší komoditou v podnikání je náš čas, proto nejhorší co se vám může stát je, že si vyberete finančního partnera, který tam pro vás až budete potřebovat nebude. Je zcela běžné, že na pobočkách bank nesedí poradci pro firemní klientelu stále, často mají na starosti několik poboček najednou či počet klientů před vámi vám sebere i několik hodin, nebo vás donutí si návštěvu banky zopakovat. V tom nejlepším případě dostanete telefonní číslo, ať si poradce doženete.

Ač se jeví varianta online jak cenově, protože bývá většinou zdarma, i dostupností nejefektivnější, pamatujte, že Zdarma není zadarmo.

Zdarma není zadarmo

Pokud se rozhodujete využít nějakou službu, kde je psáno Zdarma, pak vězte, že to nikdy není zadarmo. I banka je podnikatel, který chce profitovat a mít svůj obrat a zisk, proto co je zdarma nerovná se zadarmo. Získat výhodu nákupu na začátku ve formě bonusu/akce/marketingové příležitosti je skvělé, ale vždy to nakonec v čase zaplatíme. Buď ve formě budoucích poplatků či úroků, nebo hned při uzavření smluvního vztahu, protože se pro banku stáváme nástrojem na vydělávání peněz. Kde? Například při platbách kartou, kde banka získává příjem z poplatků z platebních terminálů u obchodníků, kde nakupujeme, nebo u rezervací peněz na před schválených kontokorentních úvěrech.

Doporučení

Jako podnikatel byste měli stát vždy vzpřímeně, rozhodovat o svých penězích a mít je zcela pod kontrolou. Měli byste vědět co si kupujete a kolik za to platíte. Pokud vás chce někdo zobchodovat, je to v pořádku, ale vy si musíte být vědomi toho, co za to dostáváte. Online forma je v dnešní době nezbytnost, ale zůstaňte vždy ve styku s bankou i offline. Finanční svět jde velmi rychle dopředu a vám by neměli chybět informace, jak být v řízení a správě svých peněz ještě efektivnější. Nebojte se požadovat kvalitu a za tu plaťte. Vždy žádejte od svého bankovního partnera maximální transparentnost.

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: