Finance pro radost

Co přinese rok 2020? Jaký bude vývoj finančních trhů, nemovitostí a investic? Nastane nová doba temna?

13.12.2019 1443x (naposledy 28.3.2024 18:27) 0 Jak na FINANCE, DLUHY, POJIŠTĚNÍ

Co přinese rok 2020? Jaký bude vývoj finančních trhů, nemovitostí a investic? Nastane nová doba temna? Odpovědi a náměty k zamyšlení přinesla včerejší konference předních ekonomů, bankéřů a finančníků Finančního a investičního fóra pořádaného Vysokou školou finanční a správní.

A co zajímavého zaznělo?


Brexit - hrozba ANO nebo NE?

Brexit = vystoupení Velké Británie (UK) z Evropské unie

  • Pokud vyhrají ve Velké Británii ve volbách konzervativci, pak začne „rozvodové řízení“ mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Bude nás čekat období nastavování nových obchodních podmínek po rozvodu mezi EU a UK. Nejedná se o žádné tragické období. Média a ekonomická vyjádření často vytváří kolem této události velké drama.

  • Brexit se dotkne hlavně těch firem, které s UK nebo přes UK něco obchodují. Firmám, které s UK nemají nic společného, nic nehrozí.

  • Co se týká investování do libry? Nedoporučuje se hromadit libry z důvodu nejistých politických rozhodnutí.

  • Tvrdý Brexit zřejmě ne-bude z důvodu převládajícího politického vývoje tj. vedou se 46% konzervativci. Brexitem je v ohrožení cca 36 tis.pracovních míst – 11 tisíc v případě lehkého Brexitu, 47 tisíc v případě tvrdého Brexitu. Jedná se z velké části o pracovní místa s nízkou kvalifikací, tedy „dělnické“ profese.

  • V současné situaci je největší hrozbou nikoli Brexit, ale nejistota - jak to bude dál. Spekulace a černé scénáře, které se kolem rozhodnutí o Brexitu vyskytují, jsou daleko více škodlivější než celé vystoupení UK z EU.

V době nejistoty je nejhorší pro ekonomiku odkládání rozhodnutí. Stejně jako v jiném manželství ,-).

  • Brexit není nebezpečím, naopak boj o Hong Kong (boj za sjednocení Číny) může být právě první dominovou kostkou pro změny na finančních trzích a ve finančních tocích.


Co čeká finanční trhy v roce 2020 a co je nejvíce v současné době ovlivňuje?

  • Globální nejistota v hospodářskou politiku je dnes nejvyšší v historii – vyšší než v čase útoku na dvojčata (v USA) v roce 2001 nebo než po pádu banky Lehman Brother v roce 2007.

  • Události v Hong Kongu mohou spustit globální recesi.

  • Obchodní válka USA a Číny – zavedení cel Trumpem na řadu surovin

  • Čína si ale umí velmi dobře poradit a nachází nové obchodní partnery např. Brazílie, Argentina ..., kdy se snaží USA obejít, ale i tady Trump řádí se svými cly.

  • Ruská ekonomika na tom není špatně, avšak pomalu vymírá. V blízké budoucnosti se stále očekává růst kolem 1-2%


Zavedení digitální daně na digitální ekonomiku (firmy) - ANO nebo NE?

  • Jedná se o přirozený vývoj v ekonomice. Před 300 lety se zdaňovala úroda a půda, v 19.století s průmyslovou revolucí se zdaňovala produktivita práce a přišla daň z příjmu, ve 20.století se k ní přidala daň z přidané hodnoty. S nástupem technologií přichází digitální daň.

  • Digitální daň však přináší i politická rozhodnutí a tlak na národní zájmy. Jedná se o zdanění amerických digitálních společností v Evropě. S čím USA zcela nesouhlasí. Kdo v EU zavede digitální daň, může si velmi významně poškodit obchodní vztahy s USA. Irsko, Dánsko, Švédsko jsou si toho velmi dobře vědomi, proto digitální daň ve své zemi zcela odmítli. ČR chce zavést 7% digitální daň s vidinou cca 5 miliard Kč do státního rozpočtu, ale vůbec si neuvědomuje, že to může mít na druhé straně velké dopady na obchodní vztahy a tím i na příjmy do státního rozpočtu u daně z příjmu a DPH. Nakonec pro 5 miliard Kč z digitální daně ztratíme daleko více. Doporučení ze strany ekonomů – počkat na celkové rozhodnutí OECD – jak se v rámci EU k dani postavit a přijmout rozhodnutí za EU. Pak se sankce USA rozprostřou na celou Evropskou unii a EHS.


Do čeho je vhodné investovat - dluhopisy, akcie nebo nemovitosti?

  • Velký pozor na kreditní riziko u dluhopisů.
  • Americká ekonomika (stejně jako ta naše) – odpojení monetární politiky od reality. Firmy na tom nejsou ekonomicky tak dobře, jak burzy představují. Vliv centrálních bank.
  • Velká skepse z vývoje, kdy centrální banky maximálně podněcují, ovlivňují a manipulují trh prostřednictvím úrokových sazeb a levných úvěrů. Přináší „ŽITÍ NA ÚKOR BUDOUCNOSTI.“ Nulové úrokové sazby jsou vstupenkou do MEGAKRIZE, kde nastanou čistky ekonomického prostředí.
  • Česká národní banka vytiskla do naší ekonomiky přes 2 000 miliard Kč. Jedná se o peníze, které však nevznikly, že by v ekonomice vznikla nějaká přidaná hodnota (produktivita) např. – zboží, služby.

"PRODUKTIVITA JE JEDINÝ SKUTEČNÝ ZDROJ PŘI TVORBĚ BOHATSTVÍ."

  • Nemovitosti zaznamenávají nesmyslný cenový růst podněcovaný centrální bankou a špatnou vládní politikou v oblasti výstavby.
  • Důvod? Guvernér ČNB Singer v nedávné minulosti nabádal lidi k nákupu nemovitostí, protože "prý" jejich cena velmi rychle poroste. ČNB tímto krokem vyvolala umělou poptávku po nemovitostech a tím zavinila růst jejich cen.
  • Podněcování ČNB a špatná politika vlády v oblasti výstavby způsobují jejich neustálý růst.
  • Zpřísnění pravidel pro čerpání hypoték ze strany ČNB v roce 2020 z 80% na 70% znamená 30% vlastního financování. Tento krok však ochromí jen chudé lidi. Ceny nemovitostí však nadále bude zvyšovat zájem vysokopříjmových lidí, kteří čerpají levné peníze na nákup druhé a třetí nemovitosti na pronájem.
  • Nemovitosti tak porostou i v roce 2020 cca o 5 % ročně. Krize a zvýšení úrokových sazeb, kdy přestane výnosově vycházet nákup nájemních nemovitostí, může rozhodnout jinak.

A jak se bude v roce 2020 vyvíjet inflace a nezaměstnanost?

  • Inflace je více synchronizovaná s ostatními zeměmi např. Polsko, Maďarsko atd. Více tedy odráží globální ekonomiku (východního bloku) než vlastní vývoj národní ekonomiky.
  • Nezaměstnanost se začne zvyšovat až v druhé polovině roku 2020.

Přílohy

Soubor Velikost Typ
Finanční a investiční fórum.jpg 194.86 kB

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: