Finance pro radost

Finanční poradna s Marcelou: Kam v dnešní době investovat peníze?

15.1.2022 884x (naposledy 19.4.2024 08:35) 0 FINANČNÍ PORADNA a MENTORING

"Finanční poradna s Marcelou" odpovídá na vaše dotazy z oblasti financí, podnikání a vymáhání dluhů. Dnešní dotaz pana Karla je na téma: Kam investovat peníze v dnešní době.

Dobrý den, Marcelo,

v první řadě bych Vám rád poděkoval za dnešní workshop u nás ve firmě, byl opravdu velmi zajímavý a přínosný. Nicméně vzešel mi z něj jeden hlavní dotaz a ten se týká "Rozmnožování" peněz. Jsem aktuálně v situaci, kdy mi měsíčně finance zbývají, podle pravidla 1+7+2 to bude ještě více. Ale stále se bavíme o jednotkách tisíc Kč, cca 10tis. S takovouto částkou, mohu investovat pouze do komodit, protože na trh s nemovitostmi se s touto částkou nedostanu ani za několik let a na oblast financí je to v tuto chvíli zřejmě také málo.

Máte tedy prosím nějaké doporučení, jak v této situaci s penězi naložit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den,

Karel

Odpověď:

Dobrý den, Karle,

děkuji za milou zpětnou vazbu i otázku. Odpověď na ni bude spíš úhel pohledu než konkrétní produkt nebo investice.

  • Kdybych k tomu měla přistoupit s tím, co už dnes o penězích a majetku vím, šla bych cestou, aby mi majetek dělal radost, sloužil a generoval pasivní příjem.

  • Majetek (to je vše co spadá do našeho investičního pravidla 3+1 - nemovitosti, komodity, finance a vzdělání) musí člověk mít rád, aby se o něj rád staral, rád zhodnocoval a rád zveleboval.

  • Na začátku je nutné vědět co už člověk vlastní = co má, jak mu to pracuje, kolik stojí péče = jaké jsou s tím náklady a zda mu to přináší nějaký příjem.

  • Pak je dobré vědět co bychom do svého majetkového portfolia chtěli získat - jestli jsou to nemovitosti, pak konkrétně jaké, k čemu mají sloužit, co mají přinášet, kde mají být?

  • U komodit je to stejné - kolik chceme mít zlata, stříbra, drahých kamenů, šperků - jakého, kolik stojí - kolik potřebujeme peněz na nákup, zajímám se o umění - jaké, co bych chtěla do svého majetku přikoupit a jak s tím chci naložit? Pro vystavování a další příjem, nebo na vlastní stěnu či prostor domova? Starožitnosti - jaké, a proč, co to bude stát a jaké s nimi mám plán? Když si koupím veterána motorku - chci na ní jezdit, chci ji mít jen v garáži, nebo ji chci nabídnout nějakému technickému muzeu, pivovaru, vystavovateli... apod. za úplatu?

  • U financí - je to stejné - chci vlastnit nějaký podíl ve firmě - jaký a jaké - koupím si akci na burze, nebo si založím vlastní malé mini-podnikání a vyzkouším si, co to obnáší? Každé podnikání první rok až dva peníze jen "žere", proto naučit se podnikat nízkonákladově je základ. Chci půjčit někomu peníze - komu, na co, s jakým výnosem, s jakým zajištěním? Nebo chci uložit část peněz do bezpečí na nějaký čas (např. stavební spoření)?
  • Chci investovat do vzdělání - čemu se chci naučit - nové profesi, novému řemeslu, chci si udělat rozvojové kurzy, jazykové kurzy, chci si zaplatit studium v zahraničí, chci procestovat svět - kolik to bude stát = kolik na to potřebuji peněz?

Pokud si vytvoříte plán konkrétních přání za každou oblast, získáte i jasný směr a cíl, kam směrovat své volné finanční prostředky z hromádky č. 3. Investujete pak smysluplně, s užitkem, a po cestě ještě zjistíte, že vám to přináší radost, nové možnosti a příležitosti pro další investování, protože s každým splněným majetkovým přáním získáte velký bonus, a to zkušenost, která vám ukazuje nové příležitosti daleko dříve, než si jich všimnou ostatní. Pak začnete jako správný investor nakupovat za levno a prodávat za draho, když se ekonomika vychýlí opačným směrem. Vše v lidském životě jde ve vlnách, proto dobrý investor si na svoji příležitost za dobrou cenu vždycky počká. A když má jasný (konkrétní) plán, jde to daleko snáž.

Přeji hezký den.

marcela





Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: