Finance pro radost

Jak Marko Polo objevil "létající peníze"

24.8.2020 1995x (naposledy 29.3.2024 00:54) 0 Finanční nauka pro děti a dospělé

Marco Polo byl benátský kupec a cestovatel, který se proslavil svými cestami po Číně. Byl prvním Evropanem, který cestoval napříč Asií a podrobněji ji popsal i ve svých cestopisech a knihách. V roce 1274, po svém tříletém putování, konečně dorazil do Číny, kde ho přivítal slavný mongolský císař Kublajchán.

  • Kublajchán pozval Marca Pola na prohlídku své říše. Marco spatřil spoustu úžasných věcí, ale co ho zmátlo nejvíce, byl čínský zvyk nakupování zboží pomocí několika kousků papíru.

  • Zatímco Evropa stále obchodovala pomocí mincí. Číňané používali papírové peníze již od 7. století. Původně nazývali své bankovky „létající peníze“, protože byly tak lehké, že mohly svému majiteli snadno uletět z ruky.

  • Kromě toho měli Čínané již dlouho zaveden systém vkladů. Obchodník mohl své peníze uložit ve městě a získat na papíře potvrzení, které mohl v nějakém jiném vzdáleném městě opět vyměnit za peníze. Bankovkám, s nimiž se Marco Polo setkal, se říkalo „hedvábné bankovky“. Mongolové je zavedli poté, co se v Číně ujali vlády, a jejich hodnota se neposuzovala ve zlatě nebo stříbře, jak by tomu bylo dnes, ale v množství hedvábné příze.

Marco byl tak ohromen, že detailně popsal jejich výrobu pomocí leptaných měděných tiskařských desek a jak se bankovky po svém vydání těšily velké vážnosti a úctě. Každá bankovka nesla jména a pečetě několika úředníků, takže je bylo obtížné napodobit. V Číně se padělatelství trestalo smrtí.

Přílohy

Soubor Velikost Typ
Marco Polo.jpg 184.81 kB

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: