Finance pro radost

JAK NEPROPADNOUT SLEVÁM aneb 5 PRAVIDEL ŠATNÍKU

7.8.2014 3772x (naposledy 25.4.2024 07:25) 2 FINANČNÍ PORADNA a MENTORING

Šestý svetřík, osmé boty a ještě tyhle brýle, vždyť jsou "jen" za sto padesát korun … Máte prázdnou peněženku, a přesto nemáte co na sebe? Slevám podléháme všechny a často utrácíme víc, než bychom chtěly.

Od dob, kdy jsem propadala slevám, dokázala utratit nesmyslné částky, zaplnit šatník, a přesto být v konečném důsledku nešťastná, že nemám co na sebe, uběhla už řada let. Pravidlem "NEJSEM TAK BOHATÁ, ABYCH SI KUPOVALA LEVNÉ VĚCI" jsem se začala řídit už v dobách, kdy můj příjem nepřesahoval 12.000 Kč čistého a moje práce vyžadovala být stylová a elegantní. S prvními plakáty a nápisy - %, SALE, SLEVA - na výlohách obchodů jsem maximálně využívala příležitosti nakoupit oblečení mnoha barev a materiálů za poloviční ceny a byla jsem šťastná za tak skvělé úlovky. Nekoukala jsem ani na kvalitu oblečení ani na styl, zda se k sobě dané oblečení hodí a dá se různě kombinovat. Často jsem pak seděla před skříní přeplněnou různými kousky a lámala si hlavu, co na sebe. Spousta z nakoupeného oblečení někdy neměla životnost ani jednoho roku. Po prvním oprání se ztratila barva, nebo posunuly švy, nebo se vytvořily žmolky na svetru či na kabátě, a já se pak cítila spíše jako hastroš než elegantní a obdivovaná. Peněženka prázdná a já nešťastná - mě přivedly k 5 PRAVIDLŮM (MÉHO) ŠATNÍKU.

5 PRAVIDEL ŠATNÍKU:

1. VYTVOŘ SI SVŮJ STYL!

Nenakupuj ve všech obchodech, ale najdi si značku, která s tebou ladí (barvami, střihem a materiály) a nech se oblékat od módních návrhářů, kteří pro tebe tuto značku tvoří. Obleč se od hlavy až k patě v jedné linii (stylu) a barevné kombinaci, která s tebou souzní. "KAŽDÝ PES JINÁ VES" ještě nikomu na eleganci nepřidala.

2. VSAĎ NA KVALITU!

Není nic úspornějšího než když si koupím kvalitní kalhoty, sukni, šaty, košili, triko, které drží tvar, barvu a střih a mohu je nosit řadu let pro jejich trvanlivost, nadčasovost a eleganci, než když si každý čtvrtek nakoupím nové věci za pár stovek, za kterém zaplatím nakonec v souhrnu mnohonásobně víc, a stále budu vypadat levně.

3. NEPROPADEJ SLEVÁM!

Využij slevy k tomu dokoupit si oblečení, které doplní tvůj styl či nahradí starý kus v šatníku.

4. JEDNA VĚC DO DOMU, JEDNA VĚC Z DOMU!

Pokud si koupíš nový kus oblečení, měl by nahradit některý, který už nenosíš. Udržuj svůj šatník přehledný a svěží, budeš se tak cítit i ty.

5. CO NEPOTŘEBUJEŠ, DARUJ!

Pokud se v tvém šatníku objeví věc, ve které jsi za celý rok ani jednou nebyla, pak pryč s ní – jen zabírá místo a stejně si ji neoblečeš. Nabídni oblečení na e-burze, kamarádkám, příbuzným nebo ho dej charitě. U kvalitních věcí věř, že si ho od tebe lidé rádi za pár stovek nebo tisíc odkoupí a poslouží i jim další řadu let. Ty tím získáš i část prostředků na doplnění šatníku o kusy oblečení, které ti chybí. Za nekvalitní věci ti nikdo nic nedá, ani nepoděkuje, zůstanou tak v tvém šatníku navždy, protože ti bude líto je vyhodit do koše. Každý den se tak budeš dívat na přeplněný šatník a špatně investované peníze.

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: