Finance pro radost

JAK SE DOSTAT Z "KRYSÍHO ZÁVODU"?

19.9.2015 6322x (naposledy 20.4.2024 15:37) 2 FINANČNÍ PORADNA a MENTORING

KRYSÍ ZÁVOD

“Když se podíváte na život průměrného vzdělaného, tvrdě pracujícího člověka, existuje zde podobná cesta. Ratolest se narodí a jde do školy. Pyšní rodiče jsou šťastní, protože jejich dítě vyniká, dostává dobré známky a je přijato na vysokou školu. Absolvent vysoké školy možná pokračuje dál a pak přesně jako naprogramovaný hledá jistou a zaručenou práci nebo kariéru. Možná se stane doktorem, právníkem, vstoupí do armády nebo pracuje jako státní zaměstnanec.Obvykle začne vydělávat peníze, kreditní karty se houfně dostaví a začne nakupovat, pokud již nezačal.

Dítko má peníze na utrácení, navštěvuje různá místa, kde vysedávají mladí lidé jemu podobní, setkávají se s dalšími lidmi, dávají si schůzky a někdy se vdají nebo se ožení. Život je krásný, protože dnes vydělávají jak muži, tak ženy pracují. Dva příjmy jsou paráda. Mladí manželé se cítí úspěšně, jejich budoucnost je slibná, a tak se rozhodnou koupit si dům, auto, televizi, jezdit na dovolenou a mít děti. Malý drobeček na sebe nenechá dlouho čekat. Potřeba peněz je enormní.

Šťastný pár se rozhodne, že jejich kariéra je životně důležitá, začnou pracovat ještě víc a hledají povýšení. Povýšení přijde, a stejně tak druhé dítě a potřeba většího domu. Pracují ještě víc, stanou se lepšími zaměstnanci, ještě odevzdanějšími. Možná si najdou druhé zaměstnání. S rostoucím příjmem jde nahoru i jejich daňová skupina, daň z nemovitosti na jejich nový velký dům, daň na sociální zabezpečení a všechny ostatní daně. Dostanou svou velkou výplatu a diví se, kam zmizely všechny peníze.

Investují do nějakých podílových fondů. Založí si spořitelní knížku a potraviny nakupují na kreditní karty. Jejich detěm je nyní kolem 5-6 let a potřeba odkládat peníze na jejich vysokou školu roste, stejně jako nutnost šetřit na stáří. Tato šťastná dvojice, která se narodila před 35 lety, je nyní chycena v krysím závodě až do konce pracovních dnů. Pracují pro majitele společnosti, ve které jsou zaměstnáni, pracují pro vládu tím, že odvádějí daně, a pracují pro banku tím, že splácejí hypotéku a splátky z kreditních karet. Potom poradí dětem, aby se pilně učily, měly dobré známky a našly si dobrou práci nebo zvolily kariéru. Děti se o penězích nenaučí nic, možná jen něco od lidí, kteří profitují z jejich naivity. Celý život těžce dřou. Proces se opakuje v další tvrdě pracující generaci. Tomu se říká “krysí závod”. “

citace z knihy: Bohatý táta, chudý táta (Robert T. Kiyosaki, Sharon L . Lechter), 1997

Uplynulo 18 let od vydaní této knihy, a v krysím závodě se nic nezměnilo. Je stále platný a aktuální idnes, jen už ho žije i další generace.

A jak se z něho dostat ven?

  • Získáním kvalitního finančního vzdělání v oblastech účetnictví, investování, podnikání a finančního uspořádání.

    Chcete-li z kola ven, jsem tady pro vás http://akademie.financeproradost.cz.

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: