Finance pro radost

JAK SI PŘIVYDĚLAT NA MATEŘSKÉ DOVOLENÉ

8.1.2019 2466x (naposledy 25.4.2024 07:08) 1 Jak na FINANCE, DLUHY, POJIŠTĚNÍ

Pokud jste maminka na mateřské dovolené a rozhodujete se nad přivýdělkem, je důležité vždy zvážit tyto okolnosti.

  • Co si od přivýdělku slibujete?

  • Má vám přivýdělek vykrýt snížení příjmu v domácnosti, který vám nastal po odchodu ze zaměstnání na mateřskou dovolenou?

  • Nebo se potřebujete jen dostat mezi lidi?

  • Nebo nechcete v čase mateřské dovolené polevit ve své profesní odbornosti a chcete si udržet stálý přístup k informacím a to včetně praxe?

  • Nebo vám má přivýdělek kompenzovat výdaje, které vynakládáte v péči o sebe - na své duševní i fyzické zdraví?

  • Nebo chcete jen cítit trochu vlastní nezávislosti a nebýt odkázána v čase péče o dítě na stát a partnera?

Pokud znáte důvod pro přivýdělek, je další důležitou věcí pro zvážení - jaké jsou vaše možnosti? Tj. kolik času máte a jakou práci dokážete trhu či okolí nabídnout, aby vám za ni byli ochotni zaplatit. Čas je v případě přivýdělku klíčovou záležitostí. Pokud vám den nabízí 24 hodin, z toho 8 hodin spíte a čerpáte na stravu a hygienu, pak vám zůstává 16 hodin, které musíte rozdělit mezi dítě, partnera, domácnost, práci a další. Jiný časový rámec vám vezme dítě, které má pár týdnů či měsíců, jiný čas dítě, které má 2 až 4 roky. Proto je velmi důležité si na začátku říci, kolik času můžete věnovat práci, která by vám měla přivýdělek zajistit. Podle toho se budete i rozhodovat jakou formu práce zvolíte a na jakém místě. Zda budete za prací dojíždět a utrácet čas a peníze za dopravu, nebo budete vyhledávat práci v místě bydliště či využijete možnost pracovat z domova.

Existují čtyři způsoby vydělávání peněz:

  1. Zaměstnání – kde můžete pracovat na hlavní pracovní poměr, dohodu o provedení práce, která je omezena počtem 300 hodin za rok a pokud odměna nepřesáhne 10.000,- Kč nemáte povinnost platit sociální a zdravotní pojištění, pouze srážkovou daň 15%, či dohodu o pracovní činnosti, která má omezení v počtu hodin maximálně 20 týdně a pokud činí měsíční odměna 3000,- Kč ani z této neplatíte sociální a zdravotní pojištění, pouze srážkovou daň 15%. Výše odměn nad tyto částky je pak zatížena jak daní, tak odvody sociálního a zdravotního pojištění.

  2. Podnikání jako osoba samostatně výdělečně činná, která pracuje pro někoho jako zprostředkovatel/obchodník/distributor např. prodej kosmetiky, prodej doplňků stravy, zprostředkování pojištění, sjednávání schůzek přes telefon aj.

  3. Podnikání jako osoba samostatně výdělečně činná, kde však budujete svou vlastní firmu s předmětem činnosti, který přináší lidem nový užitek a přidanou hodnotu. Takzvaně jste svým vlastním pánem.

  4. Investování. V případě naší maminky na mateřské dovolená to nemusí nutně znamenat, že posíláte peníze do nějakých produktů finančního trhu, a čekáte na zázrak ve formě výnosu, neboť složenky musíte platit každý měsíc, takže i příjem v této oblasti musí být měsíční, ale díváte se na to, co již máte, tedy vlastníte. Jaký movitý a nemovitý majetek držíte, a zda existuje možnost jeho využití pro přivýdělek. Mohou to být různé zápůjčky či pronájmy ať již movitých či nemovitých věcí pro provoz, bydlení, užití, reklamu firem i obyčejných lidí ze sousedství a podobně.

A kolik si můžete přivýdělkem vydělat?

V čase mateřské dovolené se vyplácejí dva druhy dávek. Ta první se jmenuje peněžitá pomoc v mateřství a je vyplácena po dobu 28 týdnů (37 týdnů v případě dvojčat a více dětí) v případě, že si maminka platila nemocenské pojištění po dobu 270 dnů před nástupem na mateřskou dovolenou. Dávka peněžité pomoci v mateřství je vyplácena z nemocenského pojištění, a po dobu 6 týdnů od porodu vás zaměstnavatel nesmí nechat pracovat, tudíž přivýdělek je velmi omezen, a to i poté co skončí tzv. šestinedělí.

Pokud však nečerpáme tuto dávka, z důvodu že nebyla splněna podmínka řádně placeného nemocenského pojištění, pak ihned od prvního dne po porodu je vyplácena druhá dávka, kterou je takzvaný rodičovský příspěvek, který je vyplácen Úřadem práce až do 4 let věku dítěte. Při příjmu rodičovského příspěvku nemá přivýdělek žádná omezení. Pokud se maminka rozhodne přivýdělek realizovat prostřednictvím podnikatelské činnosti, pak se podnikání považuje za vedlejší činnost a v prvním roce podnikání nevzniká povinnost platit sociální a zdravotní pojištění. Pojištění se platí, až po podání přehledů zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení tj. po skončení zdaňovacího období na základě skutečných příjmů.

Pokud roční příjmy nepřevýší rozhodnou hranici 78 476,- Kč (platí pro rok 2019) nevzniká povinnost platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění ani v dalším roce.

obr. Marcela Hrubošová se svojí dcerou Nicolkou

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: