Finance pro radost

JAK VYZRÁT V PODNIKATELSKÉ PRAXI NA BOZP A PO?

9.10.2015 2920x (naposledy 19.3.2024 11:26) 0 PODNIKÁNÍ od A do Z

JAK VYZRÁT V PODNIKATELSKÉ PRAXI NA BOZP A PO?

Legislativní povinnosti nás v podnikání často obtěžují a cítíme se díky nim pod tlakem. Jak si je však můžeme užít a ještě tím i motivovat své zaměstnance? Volbou i inspirací nám může být nápad společnosti CRDR s.r.o., která spojila zábavu s užitkem, a nabídla řešení.

Teambulding a kurz bezpečné jízdy znamená zážitek i zlepšení schopností pracovníků

Pojmout teambuilding se dá různě, většinou se každý člověk, který takové akce organizuje, snaží o co nejlepší rovnováhu mezi kreativní činností a odpočinkem, no a ti nejlepší autoři takových akcí jsou pak schopni propojit obojí dohromady. Hlavní otázkou pochopitelně vždy zůstává, jaký zvolit optimální program, aby se nejen utužil kolektiv a schopnost týmové spolupráce, ale aby si i většinou už dospělí lidé, kteří u Vás pracují, užili i nějakou zábavu a mohli se zároveň něco nového naučit, co jim následně pomůže i při plnění pracovních úkolů. Ideální teambuilding asi neexistuje, nicméně se v poslední době začínají stávat populárními teambuildingy spojené s nejrůznějšími povinnými školeními, ať už je to bezpečnost práce, požární ochrana, zdravotní výcvik a nejnověji i školení řidičů či kurzy bezpečné a ekonomické jízdy.

Nejprve trocha teorie. Školení řidičů, kteří nejsou řidiči z povolání, ale přesto vozidlo pro plnění pracovních činností používají (dříve nazývaní řidiči referenti nebo řidiči referentských vozidel) je povinné pro všechny takové zaměstnance a opakuje se pravidelně nejméně jednou za dva roky. Takovýto výcvik samozřejmě nemůže nahradit výcvik pro řidičské oprávnění nebo některé ze školení pro řidiče z povolání. Školení řidičů referentů je spíše jakýmsi repertoárem a skladbou rad o tom, jak se vyvarovat zbytečným škodám a konfliktům v dopravě a jakým způsobem dát pozor na majetek svůj, firemní a majetek třetích stran. Krom takovýchto povinných školení existuje nespočet dalších školení ohledně bezpečné, efektivní i krizové jízdy. Tyto výcviky probíhají zpravidla ve specializovaných areálech, jako jsou polygony nebo vyhrazené části závodišť či letišť a nezřídka tvoří krom užitečného kurzu i poměrně zábavnou kulisu pro Vaše zaměstnance.

Zkuste si představit teambuilding nebo výjezdní školení zaměstnanců, které bude zaměřeno právě na tyto dovednosti. Začnete povinným školením všech zaměstnanců a jejich prozkoušením. Uvidíte, že to není nic složitého a že některé zásady není vůbec špatné si čas od času připomenout. Pak se s částí zaměstnanců odeberete na školení úsporné jízdy (ti co řídí častěji) a nebo krizové jízdy (tj. zvládání smyku či jiných složitých dopravních situací). Následně se všichni zaměstnanci mohou opět setkat třeba na kurzu první pomoci. Takovéto školení doplněné o pár her či drobných úkolů utužujících kolektiv může velmi významně pomoci Vašemu týmu k růstu po profesní stránce a Vaší firmě splnit si důležité povinnosti. Navíc budou mít Vaši zaměstnanci pocit, že se dozvědí něco praktického a užitečného, co mohou zhodnotit i v běžném životě.

Líbil by se Vám takový teambuilding? Sice se u nás takové akce zatím příliš nedělají, přesto však můžete požádat některé specialisty, kteří mají zkušenost s komplexními službami BOZP a PO, popř. s personálním řízením, aby Vám takové školení pomohli realizovat. Společnost CRDR s.r.o. již například několik let spolupracuje s firmou S-Drive s.r.o., specialisty na školení řidičů všech stupňů a odborností. Společnost CRDR Vám tak bez problému domluví zajímavý teambuilding a školení zaměstnanců zároveň, a to na moderních polygonech u nás i na Slovensku. Po auditu BOZP a zjištění stavu, v jakém se nacházejí Vaše povinná školení, není problém domluvit jak příslušné povinné, tak i nepovinné kurzy, jejichž hodnotu poznáte zejména při údržbě Vašeho vozového parku či proplácení nákladů za pohonné hmoty.

Ať už pro Vás bude aktuální kurz úsporné jízdy, zvládání krizových situací, kurz defenzivní jízdy nebo další školení řidičů na polygonech u Jihlavy či na Slovakiaringu, Vaši zaměstnanci se naučí, jak lépe zvládat svěřený automobil. Není problém domluvit i další aktivity, ubytování a také nějakou tu podvečerní a večerní zábavu, bez které se žádný teambulding neobejde.

Jak vidíte, tak při teambuildingu tedy nemusíte vymýšlet jenom profesní a kancelářské hry, ale můžete jej spojit se zajímavým výcvikem. Možná nám namítnete, že tento druh školení a aktivit ocení zejména muži, nicméně v dnešní době si troufneme tvrdit, že i ženám se takto strávený čas bude určitě líbit. Předností těchto školení jsou totiž trpěliví instruktoři, kteří Vám rádi vše podrobně vysvětlí a předvedou. Navíc Vás na konci nečeká žádná zkouška o získání či nezískání řidičského průkazu, takže i v tomto směru můžete být klidní. Počasí se, jak se zdá, konečně umoudřilo, takže nastal ideální čas na plánování pořádné firemní aktivity!

DOPORUČENÍ!

Nápad se mi velmi líbí, a vřele doporučuji. Musím se přiznat ke své osobní zkušenosti :-). Díky povinnému školení řidičů v zaměstnaní a věčnému tlaku personálního oddělení, abych si už konečně udělala toto školení formou e-learningu na referentské vozidlo a poslala údaje svého řidičského průkazu, jsem zjistila, že ho mám už 2 roky propadlý. Dovedete si představit, s jakou úzkostí jsem šla na Policii si udělat nový ,-).

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: