Finance pro radost

JAKÁ JE BUDOUCNOST NEVINNÝCH DLUŽNÍKŮ

22.4.2018 1923x (naposledy 19.3.2024 03:06) 0 Finanční nauka pro děti a dospělé

Jaká je budoucnost nevinných dlužníků, jsme se mohli s kuřátkem Pípem podívat tento týden v Dětském domově Dolní Čermná.

Ikdyž je sluníčkový víkend, kuřátko Pípo nelení a zasévá mezi děti z dětského domova semínka finanční gramotnosti. Ač se řada dětí dostala do dětského domova právě kvůli předluženým rodičům, kdy jsou děti v postavení takzvaných nevinných dlužníků, jsou už některé z dětí skutečnými dlužníky a zadlužují se přes kreditní karty, kdy neumí s penězi řádně hospodařit.

Děti od nás dostaly do života řadu užitečných rad, vyzkoušely si jak se penízky správně rozdělují, a s kuřátkem prošly osud dlužníků od prvního vymáhání až po osobní bankrot.

Snad jsme dnes s kuřátkem pár dětí zachránili od osudu chronických dlužníků.


Kdo to jsou NEVINNÍ DLUŽNÍCI?

Stále více rodin v ČR se bezvýchodně zadlužuje. Kontinuálně rostoucí nabídka trhu podporovaná masivní reklamou typu „tohle musíte mít“ vede k impulzivnímu uspokojování tužeb a žádostí bez zvážení následků. Děti v těchto rodinách se tak stávají nevinnými oběťmi nejen nesprávného ekonomického chování své rodiny, ale celého systému.

NAUČENÉ UTRÁCENÍ

Behaviorální ekonomie dokazuje, že způsob nakládání s penězi, ať už v makroekonomii nebo v hospodaření domácností a jednotlivců je naučeným chováním, tedy (ne)dovedností získanou. Základní postoje ke světu, druhým lidem, ale i k penězům se vytvářejí do 6 let věku dítěte. Co jsou to peníze, k čemu slouží a jak s nimi nakládat se tedy dětí učí primárně od svých rodičů a rodinných příslušníků. Proto se dobré i chybné vzorce chování nakládání s penězi kopírují do celých generací. Spořivá rodina bude pravděpodobně vychovávat své děti ke spořivosti a rozumnému utrácení, rodiny (či celé rody), zvyklé utrácet „na doraz“, toto chování bezpečně předají svým potomkům.


Přílohy

Soubor Velikost Typ
DD Dolni Cermna.jpg 175.55 kB

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: