Finance pro radost

KAPESNÉ - ANO nebo NE?

9.9.2015 4260x (naposledy 19.4.2024 14:00) 0 FINANČNÍ PORADNA a MENTORING

DÁVAT DĚTEM KAPESNÉ - ANO či NE?

Téma kapesné a otázky typu: Máme dávat dětem kapesné? Od jakého věku a v jaké výši? jsou v mé praxi výuky finanční gramotnosti velmi časté. Na prvním místě si musíme jako rodiče uvědomit, co chceme kapesným sledovat a čeho chceme u dítěte docílit.

Malé děti jsou dokonalými byznysmeny, říká finanční expertka Marcela Hrubošová. Ilustrační snímek

Pokud dáme dětem kapesné na školní výlet nebo školu v přírodě, pak neočekáváme nic jiného než, že si dítě peníze užije, když si bude chtít něco koupit. Pokud se však rozhodneme, že budeme dětem dávat nějaký pravidelný příjem, pak je naší povinností děti naučit i to, jak s penězi hospodařit. Nestačí jen říci, šetři si a neutrácej za hlouposti.

Bohatí lidé nešetří, vědí, že peníze se musí točit, aby vytvářely bohatství. Kapesné by v tomto případě mělo u dětí naplňovat funkci výchovnou. Děti by se měly s kapesným učit, jak si peníze rozdělit, jak je spravovat a jak s nimi hospodařit. Když se už v dětství naučí dělení peněz na tři hromádky - jedna hromádka pro mě, jedna hromádka na povinné výdaje (například obědy ve škole, družina, školní pomůcky nebo výdaje na kroužky), a jedna hromádka jako rezerva na horší časy, ale také jako zdroj pro vytváření si vlastního bohatství podle pravidla „peníze dělají další peníze“, budou pro budoucnost a vstup do dospělosti dobře připraveni.

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: