Finance pro radost

KONEČNĚ MÁM PENÍZE!

8.11.2019 2245x (naposledy 16.4.2024 22:59) 0 Jak na FINANCE, DLUHY, POJIŠTĚNÍ

Berete dvakrát větší výplatu než vaše kamarádka, ale když se vám o dva dny zpozdí, musíte si od ní půjčit na jídlo? A jak je možné, že zatímco ona ze svého malého platu dokáže každý rok ušetřit na dovolenou, vy vůbec na nic?

Abychom si to hned na začátku ujasnili: netopíte se v dluzích a peníze v podstatě máte, jenom … když vám nepřijde už zmíněná výplata, děsíte se, že vám neodejdou trvalé platby a že o víkendu budete na rohlících. Když ji pak dostanete, konečně všechno poplatíte a – zase nemáte. Jste zvyklá chodit si každé ráno pro kafe do kelímku, jíte pravidelně v restauracích, jezdíte do práce autem a Jackie je tento týden už váš třetí časopis. Na tom není nic špatného, jenže zároveň žijete od výplaty k výplatě, bez jakékoliv finanční rezervy. Poslední průzkumy uvádějí, že víc než třicet procent Češek je nespokojeno se svou finanční situací a víc než polovina Čechů peníze považuje za svou největší starost. Jenže, upřímně, opravdu vám peníze chybí, nebo vám jen tečou mezi prsty? Většina z nás dnes nadává na složenky a splátky, ale ty za mínus na vašem účtu nemůžou. Ony nejsou největšími žrouty vašich financí. Jak říká finanční expertka Marcela Hrubošová, zakladatelka serveru Finance pro radost, škodnou jste vy a vaše špatná finanční strategie. Konkrétně váš vztah k penězům a způsoby, jakými vyděláváte a utrácíte. Vztah člověka k penězům se buduje už od dětství a je logické, že pokud vaši rodiče bojovali s financemi, s velkou pravděpodobností to máte stejně. Marcela Hrubošová se ve své praxi nejčastěji setkává s klientkami, které o penězích buď nejsou zvyklé mluvit, nebo o nich hovoří ve smyslu, že „peníze nejsou důležité“ a ony mají jiné hodnoty. Jenže v devadesáti devíti procentech případů je to přesně naopak: peníze pro nás důležité jsou a chceme je mít.

Já budu milionářka!

  • Abyste zlepšila svůj vztah k penězům, musíte si nejdřív uvědomit, kolik si jich přejete a proč, abyste byla spokojená. Mnohdy totiž chceme peníze tak nějak automaticky, aniž bychom uvažovali, proč a jak je použijeme. Když se odborníci na finance ptají svých klientů, co by dělali, kdyby vyhráli deset milionů korun, většinou se dočkají odpovědí typu: koupil bych si dům, auto, jel bych na dovolenou. Málokdo vidí dál než za hromadění věcí, což je první chyba. S tím totiž velmi úzce souvisí krok číslo dvě: plán, jak peníze vydělat. „Peníze jsou vyjádřením hodnoty naší práce. Bez nás lidí nemají samy o sobě žádnou váhu. Jako lidstvo jsme ušli velký kus cesty a platidla, která jsme pro směnu používali v minulosti – kožešiny, pazourky, plátno, drahé kameny - jsme dnes nahradili papírovými penězi pro jejich jednodušší užití, tedy vyjádření ceny za svou práci. Základní myšlenka ale zůstala stejná: pokud nemáte peníze, je důležité se podívat, jakou kvalitu a potřebnost lidem nabízíte a jestli jsou vám za ni ochotní zaplatit. Pokud nabízíte průměrnost, nemůžete očekávat, že vás ostatní zasypou zlatem. Sama byste to neudělala,“ říká Marcela Hrubošová. Důležité je také myslet na to, že co se práce týká, všichni prodáváme svůj čas. Většina z nás hodinově, jenže ať vyděláváte sto korun nebo tisíc, vás výdělek je a bude vždycky limitovaný časem, obvykle osmi hodinami denně. Menší část lidí získává peníze díky svým nápadům a aktivitám, tedy vydělávají peníze jiným způsobem než za hodinovou mzdu, například podnikáním nebo investováním. Pochopitelně, všechny nemůžeme být byznysmenky, nicméně oba modely se dají zkombinovat, tedy mít zaměstnání, kde dostanete výplatu jako fixní mzdu a potom budete prodávat svoji šikovnost, třeba svoje obrazy nebo šperky, které vyrábíte po nocích pro všechny kamarádky. Nebo budete investovat, což se obloukem vracíme na začátek odstavce. Pokud peníze máte (a nemusí to být ani statisíce), proč všechno rovnou utratíte a neinvestujete, aby vám dál vydělávaly? Protože máte pocit, že když to není v milionech, nemají investice žádný smysl? To je ale velký omyl!

Kde vám utíkají?

  • Když chcete peníze, musíte si to nejprve spočítat: kolik jich chcete, jak je vyděláte (probrali jsme výše) a také kolik jich utratíte a za co. Složenky jsou jedna věc, už jsem však naznačila, že nejčastěji lidem utíkají peníze za drobné náhodné výdaje - tu desetikoruna za čokoládovou tyčinku, tady časopis za třicet korun nebo dvacáté tričko jenom proto, že bylo ve slevě. Když si tyto položky sečtete za celý měsíc, je z toho slušná suma. A nadarmo se neříká koruna ke koruně. Penězožrouti se často ukrývají tam, kam se díváme až naposled: v drobných dennodenních útratách, nevýhodných půjčkách, smlouvách a podobně. Abyste zjistila, kudy vám koruny utíkají, musíte je nejdřív odhalit. Marcela Hrubošová doporučuje sednout si s tužkou, papírem a úmyslem nic nezatajovat a začít si psát. Na jednu stranu příjmy, na druhou výdaje. Přičemž do kolonky výdaje napište každý rohlík, tatranku, kávu a dělejte to alespoň celý jeden měsíc, nejlépe však dva nebo tři. Jakmile budete vědět, kam peníze mizí, je potřeba naučit se hospodařit. Na to podle odbornice existuje jednoduché pravidlo 1 -7 – 2, které znamená rozdělení si měsíčního příjmu. Jak konkrétně to funguje? 1 znamená 10% - to je vaše osobní odměna za práci, kterou musíte v daném měsíci odvést. Za ni si můžete koupit cokoliv vás napadne a udělá vám radost. Nedostaví se pak frustrace, že chodíte do práce a vlastně si peníze nemůžete ani užít. 7 je 70% - to je režie, kterou musíte každý měsíc zaplatit ve formě výdajů na bydlení, energie, pojištění, jídlo, oblečení a podobně. A konečně 2 je 20% a znamená rezervu (spoření, investice), kterou si každý měsíc odkládáte pro případ nenadálých událostí. Tímto způsobem i s minimálním příjmem našetříte na dovolenou, paradoxně možná mnohem jednodušeji než s výplatou padesát tisíc měsíčně. „S narůstajícím příjmem bohužel klesá naše obezřetnost a často bez logiky nakupujeme věci a služby, které jsou nám nabízeny s velkou pompou přes reklamu a marketing. Zapomínáme se však ohlížet na to nejpodstatnější, totiž jestli tohle všechno opravdu potřebujeme a jestli za své peníze dostáváme kvalitu,“ dodává Marcela Hrubošová. Zkrátka a dobře: díru v peněžence vám větší příjem zalepí, ale jen na čas. Jestli už ji tam nechcete mít nikdy, chce to směrovat úsilí i jinam než k vyššímu číslu na výplatní pásce.

Přílohy

Soubor Velikost Typ
MH - penize.jpg 173.24 kB

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: