Finance pro radost

Mám se rozvést, když na to nemám?

7.5.2014 3859x (naposledy 20.4.2024 15:25) 1 FINANČNÍ PORADNA a MENTORING

Chcete pryč ze vztahu, ale jste jaksi bez peněz. Lze to? Marcela Hrubošová, autorka a zakladatelka serveru Finance pro radost, tento týden odpovídá na otázku týkající se peněz v partnerském vztahu. Co dělat, když se chcete rozvést, ale nemáte na to?

Otázka:

Žiju dvacet let ve vztahu, který poslední dobou nefunguje. Ráda bych z něj odešla, ale bohužel na to finančně nemám. Dům je manželův, já mám auto a na kontě maximálně jednu výplatu. Existuje nějaká cesta ven? Jak a kde mám začít spořit a jak rozdělit finanční hospodaření v domácnosti, když jsem to dosud nedělala?

Odpověď Marcely Hrubošové:

Nefungující vztah a u-financovaní svého vlastního života jsou dvě zcela odlišné věci, přestože spolu úzce souvisí. Ukončení vztahu není jednostranná záležitost, vždy se na tom podílí obě strany, i když ne vždy jsou o tom přesvědčeny. Pokud se ukončuje vztah po x-letech, nerozchází se pouze dva lidé. Za léta společného života spolu vytvořili domov, rodinu, zbudovali majetky, investovali své příjmy a čas do společného života. Při rozchodu je tedy na místě se vzájemně finančně a majetkově vypořádat. Ze vztahu neutíkáme, abychom popadli, co je po ruce, ale rozcházíme se/dělíme se, a to včetně majetku, závazků a povinností, které jsme na sebe za léta společného života nabrali.

Pokud jste přesvědčená, že společný život už dovršil svůj čas a je potřeba jít dál sama, pak je důležité se zaměřit na tyto 3 body:

1. Sepište si veškerý majetek, který společně vlastníte a s ním i náklady, které na něj musíte vynakládat, například: auto – jeho cena, výdaje na pohonné hmoty, pojištění, dům/byt – cena, výdaje na údržbu, nájem, energie, pojištění, splátky hypotéky a jiné. Je nutné vědět, jaké plusy a mínusy sebou majetek, který vlastníte, přináší. Majetek, který používáte jen pro svoji potřebu, a jsou s ním spojeny vysoké výdaje, se vám může stát velkým břemenem, pokud nemáte dostatečné příjmy na jeho ufinancování. Dosud jste se na tom podíleli vždy společně.

2. Začněte si sledovat na měsíční bázi náklady na váš život - kolik zaplatíte za bydlení, jídlo, oblečení, kosmetiku, zábavu, dovolenou. Až budete žít jen sama se sebou, závislá jen na vašem příjmu, měla byste mít dostatečnou znalost, kolik stojí váš život.

3. Začněte si z každé výplaty odkládat část peněz stranou - tvořte si rezervu, a to i na úkor vlastních požitků, abyste si vytvořila základní kapitál do začátku nového života. To pro případ, že něco opomenete, vyskytnou se nenadálé události jako je nemoc, ztráta zaměstnání nebo jiné. Zkuste si i ve stávajícím vztahu alespoň půl roku nebo rok vzít plnou zodpovědnost za svůj život a takzvaně nanečisto si vyzkoušejte, jaké by to bylo žít sama, zajistit si dostatečné příjmy, vytvářet si finanční rezervy, platit veškeré výdaje a spolehnout se po finanční stránce pouze na sebe sama. Jste toho schopná?

Odpovědi na otázky vás nemají odradit od rozhodnutí, ale dát vám maximálně pragmatický a upřímný vhled do této situace.


Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: