Finance pro radost

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Jak ušetřit na dovolenou z 12tisícové výplaty?

12.3.2014 4525x (naposledy 19.4.2024 00:10) 0 FINANČNÍ PORADNA a MENTORING

"OTÁZKY A ODPOVĚDI" je společný projekt Finance pro radost a Ženy s.r.o., kde budeme pravidelně odpovídat vaše dotazy, které vás nejvíce pálí, a které zatím bez úspěchu řešíte.

Neváhejte se proto ptát, jsme tady pro vás. Dotazy můžete posílat na marcela@financeproradost.cz nebo info@zenysro.cz.

Pár dnů před výplatou nemáte ani na rohlík? Co děláte špatně?

Otázka:

Čím to, že zatímco moje kamarádka - prodavačka vyjde s 12 000 Kč výplaty a dokonce ušetří na dovolenou, já nejsem schopná vyjít téměř s trojnásobkem? Kde dělám chybu a jak to mám udělat, aby se mě peníze také držely?

(odpovídá: Marcela Hrubošová)

Na to existuje úplně jednoduché doporučení. Je třeba si peníze dělit stále stejně, ať vyděláváme 12 nebo 50 tisíc korun. Můžeme k tomu použít známé pravidlo rozdělení příjmu 1-7-2 nebo-li 1 (10%) odměna sobě, 7 (70%) režie spojená s naším životem a 2 (20%) úspory a rezervy.

Z vlastní zkušenosti vím, že je možné žít spokojeně a plnohodnotně i s malým příjmem. Když jsem vydělávala 5 tisíc nebo 12 tisíc korun, dokázala jsem si našetřit na zahraniční dovolenou i kvalitní značkové zboží. Pravidelně jsem si odkládala například 500 korun měsíčně bokem a u ostatních peněz jsem dobře zvažovala, za co je vynaložím. Byla jsem ve svém hospodaření mnohem obezřetnější a myslím, že jsem používala hlavně zdravý (selský) rozum. S narůstajícím příjmem nicméně narůstala i má chuť po věcech a zdravý rozum se trochu vytrácel. Nebylo třeba dodržovat žádná pravidla ani se chovat obezřetně, protože příjem dalece převyšoval mé základní potřeby a zůstávalo mi dostatek peněz i bez spoření a rezerv. To je ale první vykročení ke zkáze. Zcela bez jakékoliv logiky jsem nakupovala věci a služby, které mi byly nabízeny s velkou pompou přes reklamu a marketing, a zapomněla jsem se ohlížet - zda za své peníze dostávám kvalitu a zda všechno to, za co jsem utrácela, skutečně potřebuji. Můj zdravý rozum byl potlačen a já byla v proudu všech manipulativních technik a obchodních dovedností veškerých distribučních kanálů, které se pro prodej využívají, ať se jedná o osobní prodej, internet nebo maloobchodní řetězce.

Dnes vím, že nejdůležitější při hospodaření s penězi je používat zdravý selský rozum. Dívat se, za co utrácím, jakou hodnotu mi daná služba či věc do života přináší a vrátit se zpět k základnímu pravidlu rozdělení si příjmu. I když můj příjem dnes stále převyšuje základní potřeby, chovám se, jako kdyby byl stále 12 000 korun.


Celý článek najdete vždy i na:

http://www.zenysro.cz/cs#!detail/clanky/4811/Ptame-se-za-vas-Jak-usetrit-na-dovolenou-z-vyplaty-12-000-korun

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: