Finance pro radost

OTÁZKY A ODPOVĚDI: JAK UŠETŘIT NA POTRAVINÁCH?

16.10.2014 3806x (naposledy 23.4.2024 18:16) 1 FINANČNÍ PORADNA a MENTORING

FINANČNÍ PORADNA: JAK UŠETŘIT NA POTRAVINÁCH?

Expertka na finance Marcela Hrubošová píše z vlastní zkušenosti, kde a jak můžete ušetřit za jídlo.

Otázky, jak ušetřit, patří v souvislosti s financemi mezi nejčastější. Tentokrát jsme se s Marcelou Hrubošovou, autorkou projektu Finance pro radost, zaměřily na to, jak uspořit peníze za nákup jídla a potravin. Tady je její zkušenost.

Jako každá žena miluji obrázky s krásně nafoceným jídlem, knihy o vaření, různé recepty, nebo tipy a jako každá žena nesnáším, když se večer své rodiny zeptám: "Co si dáme k večeři?" a slyším odpověď typu "to je jedno" nebo "už zase". Před lety jsem se s tímto potýkala celkem často, než jsem si našla svůj vlastní "recept", jak na to.

Začala jsem si z nasbíraných receptů a různých moderních kuchařek sestavovat vlastní menu na celý týden. Sepsala jsem si jídla, která máme všichni rádi, uspokojí naše chutě, nezaberou příliš času na přípravu a dají se připravit z jednoduše dostupných potravin. Když jsem pak rodině oznámila svůj nápad a představila jídelníček, zavládlo všeobecné veselí. Každý z nás se začal těšit domů na večeři.

Co to však přineslo za výhodu, kterou jsem si na začátku vůbec neuvědomila, byla nemalá úspora peněz při nákupu potravin. Podle jídelníčku jsem si totiž sepsala seznam potravin, které na přípravu budu potřebovat a jednou za týden (vždy v pondělí) jsem vyrazila na nákup. Protože jsem věděla, pro co přesně do obchodu jdu a taky co s nakoupenými potravinami zamýšlím, neměla jsem potřebu kupovat nic jiného, ani mě nezajímaly žádné novinky či akce, protože jsem před očima měla jen svou vizi jídelníčku, včetně barvitých obrázků jídla, na které jsme se všichni těšili. Jaké bylo moje překvapení, když jsem na konci měsíce zjistila, že jsem utratila za jídlo jen polovinu peněz, které jsem dříve utratila při nákupu ad hoc potravin a toho co jsem myslela, že by si každý dal.

Ve svém tipu/nápadu pokračuji dodnes a nemůžu si ho vynachválit. Nejen, že si všichni výborně pochutnáme a potkáme se pravidelně u večeře, ale společně trávíme i mnohem více času při přípravě jídelníčku nebo sledováním pořadů o vaření. V neposlední řadě pak uspořené peníze můžeme upotřebit mnohem lépe nebo je ušetřit pro společně chvíle, například na dovolenou.

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: