Finance pro radost

OTÁZKY A ODPOVĚDI: PRAVDA, NEBO LEŽ? 5 NEJVĚTŠÍCH MÝTŮ O PENĚZÍCH

18.11.2014 5126x (naposledy 19.4.2024 10:52) 0 FINANČNÍ PORADNA a MENTORING

FINANČNÍ PORADNA: PRAVDA, NEBO LEŽ? 5 NEJVĚTŠÍCH MÝTŮ O PENĚZÍCH

O pěnězích se toho říká mnoho. CO JE a CO NENÍ PRAVDA, ví Marcela Hrubošová.

  • Hypotéka je investice do vlastního bydlení. PRAVDA nebo LEŽ?

LEŽ - hypotéka, je úvěr/půjčka tedy dluh. "Investujete" dluh do vlastního bydlení?! Vždyť to přeci nedává logiku. Pokud už na začátku vstupní peníze = dlužná částka, nejsou vaše, pak ani bydlení nemůže být vaše, a to až do okamžiku, než ho splatíte. Tedy za 20 až 30 let. Do té doby jste jenom "správci" nebo "nájemci" nemovitosti, kterou jste si vybrali, ale "pane" vám bude říkat až po splacení dluhu do poslední koruny. Pokud tedy nemovitost zajišťuje váš dluh, pak se nedá mluvit o vlastním bydlení, protože v případě nouze, kdy nebudete schopni dluh splatit, věřitel (to je ten, kdo vám peníze půjčil) může váš dům/byt kdykoliv prodat (například v dražbě) a uspokojit si svůj dluh z prodeje.

  • Pojištění je spoření. PRAVDA nebo LEŽ?

LEŽ – pojištění není spoření. Princip nebo úloha pojištění je krýt rizika. Neživotní pojištění kryje rizika, která se vám mohou stát na majetku a životní pojištění vám kryje rizika, která se vám stanou na životě a zdraví. Nejčastěji se slogan – "pojištění je spoření" – používá u životního pojištění, kde si však nespoříte, ale platíte si riziko toho, že se vám něco stane - například onemocníte nebo zemřete. V případě smrti tak zajišťujete ty, kterým může vzniknout vaším odchodem nějaká újma, a vy nechcete, aby zůstali nezajištěni. Pokud onemocníte, vzniká újma vám, kdy vám mohou velmi klesnout příjmy a s nimi i životní úroveň, tedy zajišťujete riziko své vlastní újmy. U dožití si kryjete riziko smrti, avšak pokud se dožijete konce pojištění, to je lhůty, na jakou byla pojistná smlouva sjednána, pak se vyplatí částka vám. Ani v tomto případě se ale nedá mluvit o spoření, neboť částka, kterou platíte, je vždy ponížena o náklady na pojištění, náklady na riziko a další. Ve skutečnosti se vám tak vždy připisuje částka mnohem nižší, než jste zaplatili.

  • Peníze dělají peníze. PRAVDA nebo LEŽ?

PRAVDA – kdo umí řídit své peníze, ten je bude umět i rozmnožovat. Peníze se pak stávájí vaším sluhou, který pracuje v tichosti pro vás a přináší vám pasivní příjmy. Jak toho dosáhnout? Vytvářejte si rezervy, to znamená neutraťte všechno hned, ale uložte nebo investujte aspoň malou část peněz tam, kde vám nabízí nějaké zhodnocení. Nemáte-li dostatek zkušeností, znalostí či odvahy riskovat, buďte konzervativní a skromná, ale i "korunka ke korunce" přinese za nějaký čas pěkné bohatství.

  • Peníze kazí charakter. PRAVDA nebo LEŽ?

LEŽ – peníze jsou jen prostředek směny. Penězi se dá jednoduše vyjádřit smysluplnost a přidaná hodnota vaší práce. Charakter člověka se proto nedá zkazit penězi, ten si člověk už nese v sobě. Možnosti, které peníze člověku přinášejí, však mohou odkrýt právě stinné stránky charakteru člověka.

  • Kdo šetří, má za tři. PRAVDA nebo LEŽ?

PRAVDA – kdo umí z každého výdělku odložit alespoň malou část peněz bokem, stává se "trojím" – moudrým, protože všechno nezkonzumuje a nechá si část na později. Ani zvířata nesnědí vše. Viděli jste někdy psa, který když mu dáte kosti, by si aspoň jednu někdě nezahrabal na později? Stává se též zajištěným, protože kdo si vytváří rezervy, vytváří si svůj chrám bezpečí v čase, kdy může přijít nouze. A konečně stává se bohatým, protože kdo s rezervami dále pracuje a zhodnocuje je, zajišťuje si příjem, který plyne sám a stává se pánem nad svým životem.


Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: