Finance pro radost

Profesiogram: JAK SE STÁT ÚSPĚŠNOU A DOBŘE PLACENOU ASISTENTKOU

28.11.2020 1688x (naposledy 24.4.2024 00:42) 1 FINANČNÍ PORADNA a MENTORING

ASISTENTKA je pravá ruka šéfa firmy. Chcete vědět jaký je ideál moderní asistentky? Chcete se k němu alespoň přiblížit a nezůstat stát v jeho stínu? Jak se tedy stát úspěšnou a dobře placenou asistentkou?

Předpoklady úspěšné asistentky

Nejdřív musíme upřesnit, že asistentka není v žádném případě sekretářka. V zahraničí je toto pracovní zařazení hodnoceno velmi vysoce, a ne náhodou. Práce asistentky je velmi vysoce ceněna a dobře odměňována. Má výsadní a klíčové postavení ve firmách. I kvůli tomu, že má přístup k informacím, které třídí a selektuje. Na tento post se dostanou převážně ženy s vysokoškolským vzděláním, ovládající jazyky, počítače, záznamy na notebooku. Jsou takovým krkem, který hýbe, ale nezatěžuje šéfa, jsou doslova jeho pravou rukou. Díky taktu a toleranci, a samozřejmě, i jiným vlastnostem, se dokáže naladit na „vlnovou délku“ svého šéfa a přebrat jeho způsob a styl práce. Potom ho může i adekvátně usměrňovat. Pokud se jim to podaří, jsou doslova nepostradatelné a nenahraditelné.

Požadavky

  • Správná asistentka je silná osobnost. Při nepředvídaných událostech a situacích si zachovává chladnou hlavu, reaguje bez hysterie. Problémy řeší podle pořadí naléhavosti, nejakutnější rozlouskne hned.

  • Organizuje čas, stanovuje priority.

  • Je schopná vyřídit velké množství věcí telefonicky. Je důležité, jaký má hlas, jak dokáže i přes telefon zaujmout.

  • Ochraňuje šéfa před nežádoucími návštěvami, méně důležité záležitosti vyřizuje i sama, nečeká na rozhodnutí šéfa.

  • Organizuje i věci směrem dolů, to znamená, že dokáže výborně komunikovat i s podřízenými.

  • Neustále pracuje na svojí kondici, neboť při pracovním vytížení potřebuje i adekvátní čas relax. Psychická rovnováha je v jejím případě k nezaplacení.

  • Optimismus a úsměv patří k jejím každodenním projevům. Bez nich se neodváží otevřít dveře kanceláře. Je to absolutní součást její profesionality.

  • Schopnost naslouchat.

  • Důslednost a přesnost, pořádkumilovnost a systematičnost – to všechno je devíza, kterými šetří svůj čas a nervy.

Na co správná asistentka musí zapomenout!

Není dobré, když se na tento post dostanou ženy, které jsou příliš ambiciózní. Nemohou si totiž dovolit zastínit svého šéfa. „Hlavou“ podniku je přece on! Mohou ho ovlivňovat i jinak, než v souboji. Měli by mu například umět poradit v oblečení, často nakupují dárky pro šéfovu manželku, zařizují záležitosti v jeho domácnosti, protože on má jiné povinnosti.

Oblečení

Asistentka nosí kostýmky s variací různých barevných šátků či blůzek na denní i večerní příležitosti. Dává přednost klasickému stylu v oblékání a lodičkám. Barevnost šat volí v decentní, pastelové linii. Klade důraz na kvalitní materiály s jistou dávkou konzervativismu. Výjimky při různorodém směřování firmy jsou dokonce vítané. Například asistentka v reklamní firmě může, ba musí, sáhnout po avantgardní a originální módě.

Účes

Lehce upravitelný, nositelný, dobrý střih.

Detaily

Ale jen zdánlivé – jsou její pěstované nehty. Vždyť přece asistentka často zvedá telefon, faxuje - scanuje, podává ruku. A to by bez upravených nehtů v žádném případě nešlo. Reprezentuje přece svého šéfa. A ještě jedna „maličkost“ – boty. Vždy musí být čisté, s kvalitními podpatky.

Sebevědomí = „třešinka na dortu“

Zakomplexovaný člověk nikdy nemůže vyhrát. Zato zdravé sebevědomí vysílá dopředu signály: podívejte se, jsem úspěšná, šikovná, krásná a moudrá. Spolupráce se mnou vám přinese jen úspěch a radost. A samozřejmě peníze!

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: