Finance pro radost

Učíme se investovat: Dluhopisy lákají na cukrovou vatu. Mnohdy ale prodávají jen holé špejle

28.12.2021 473x (naposledy 24.4.2024 06:58) 0 Jak na FINANCE, DLUHY, POJIŠTĚNÍ

Špatné věci nejsou v dobrých časech tak očividné: kdo plave nahý, se uvidí až v okamžiku odlivu. To teď na vlastní kůži poznali všichni, kteří investovali do směnek Arca Capital či dluhopisů Skupiny C2H vlastnící značky Pietro Filipi a KARA.

  • Úrokové sazby jsou blízko nule, peníze v bance nenesou úrok. Lidé zvyklí spořit na termínovaných vkladech nebo spořících účtech zoufale hledají investice s výnosem.

  • Drobní investoři v dluhopisech vidí příležitost přijít si na slušné peníze. Je však třeba mít na paměti, že velikost každého štěstí se měří jeho ztrátou. A že každý svého štěstí strůjcem. Jinými slovy – je jen na vás, zda se dokážete ztrátám vyhnout.

Arca – největší krach za 20 let

  • Investor by měl být opatrný v případech, jeví-li se nabídka na první pohled velice výhodně. Například pokud je nabízen dluhopis nebo směnka s velmi vysokým výnosem. Vidina osmiprocentního výnosu na směnkách Arca Capital zlákala nejen řadu běžných střadatelů, kterým nabídl směnky jejich finanční poradce, ale i některé úspěšné podnikatele.

  • Celkem do nich zainvestovalo téměř dva tisíce věřitelů více než 15 miliard. Výsledkem je největší krach od pádu IPB a smutný fakt, že všichni investoři dostanou zpět jen minimum svých peněz.

  • Arca Capital se zabývala především investováním do nemovitostí a začínajících či oslabených firem. Skupina skupovala nemovitosti i firmy na dluh – financovala je převážně vydáváním směnek s atraktivním úrokem.

  • Na trhu společnost působila 20 let a směnky dle plánu splácela. V roce 2018 její zakladatel Pavol Krúpa obdržel z rukou prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání – medaili Za zásluhy I. stupně.

  • Vše běželo až do loňského června. Během pandemie koronaviru totiž přišla o financování od bank a směnky s krátkou splatností přestaly stačit na pokrytí závazků. Na tuto agresivní strategii Arca Capital doplatila, dlouhodobé investice nelze financovat úvěrem s krátkou splatností.

Rychlý konec oděvního impéria

U skupiny C2H vlastnící módní značky Pietro Filipi a Kara šel čas mnohem rychleji, stačí sledovat titulky v médiích:

– Ve 30 letech ještě nechtěl do důchodu a teď Michal Mička hlásí: S Pietro Filipi a Karou chceme uspět ve světě (www.czechcrunch.cz, 13. 11. 2019)

Konec slev a uvědomělí zákazníci. Majitel Pietro Filipi Michal Mička chce prodávat módu udržitelněji. (Forbers, 24. 7. 2020)

Jak se cítíte, tolik platíte. Pietro Filipi přichází s novým modelem nakupování (Forbes, 10. 9. 2020)

Miliardář Vítek udeřil na Pietro Filipi a Karu kvůli vyklizení prodejen (www.e15.cz, 11. 11. 2020)

Majitel Pietro Filipi se kvůli dluhům zbavil bytového projektu (www.e15.cz,25. 1. 2021)

Michal Mička zavírá krám. Pietro Filipi a Kara dluží přes 700 milionů korun a zamířily do insolvence(www.czechcrunch.cz, 8. 2. 2021)

Michal Mička po krachu Pietro Filipi a Kary: Do insolvence zřejmě zamíří i značka Etam a skupina C2H (Forbes, 8. 2. 2021).

Chytrému napověz, hloupého kopni

  • Poslední roky se roztrhl pytel s internetovými platformami, které nabízejí vydávání korporátních dluhopisů. Zejména malé a střední firmy se jejich prostřednictvím snaží získat finanční zdroje pro chod firmy nebo další expanzi.

  • Investor nákupem dluhopisů získává právo, aby mu emitent dluhopisů splatil jistinu spolu s dohodnutými úroky. Investortedy dobrovolně přijímá pozici věřitele, zatímco emitent dluhopisů se stává jeho dlužníkem.

  • Pokud se dlužník dostane do finančních problémů, může dojít nejen k nevyplacení úroků, ale i k nesplacení investované částky. Právě toho jsme nyní svědky v případě Arca Capital, Pietro Filipi a Kary.

  • Dluhopisy jsou navíc oblíbeným produktem finančních poradců. Protože dluhopis je srozumitelný produkt s dobře odhadnutelným výnosem pro klienta.

  • Častým argumentem finančních poradců je, že Česká národní banka emisi dluhopisů schválila. Ale pozor! ČNB pouze ověřuje, že prospekt dluhopisové emise splňuje zákonem stanovené formální náležitosti; rozhodně nezkoumá finanční zdraví dlužníka a jeho schopnost splatit dluhy v budoucnu.

  • Je též dobré vědět, že finanční poradci za prodej některých dluhopisy dostávají provize, nad kterými až zůstává rozum stát. Týká se to třeba realitních fondů, které mají velmi nízký vlastní kapitál.

  • Často mají dluh úročený nad 6 % ročně, navíc platí velké poplatky za prodej dluhopisů. V čem mají tyto fondy zainvestováno? Většinou v nákupních centrech a kancelářských prostorách, kde kvůli covidu klesly výnosy z nájmu pod pět procent. Jak to dopadne? Chytrému napověz, hloupého kopni.

Někdo tu plave nahý

  • Takže než uděláte investiční rozhodnutí, pečlivě zvažte, zda máte dostatek informací o dlužníkovi a uvědomujete si všechna rizika spojená s investicí. Rozdíl mezi úspěšnými a velmi úspěšnými investory je v tom, že ti velmi úspěšní říkají skoro na všechny nabídky NE.

  • Na trhu se v posledních letech objevilo mnoho firemních dluhopisů, které mají „garantovaný“ výnos okolo šesti procent ročně a výše. Prezentují dluhopis jako bezpečný způsob, jak zhodnotit úspory. Často je vydávají společnosti nově založené, s minimálním vlastním kapitálem od zakladatelů.

  • Jak si z této řady dluhopisů vybrat? Jednoduše. Dluh je dobrý sluha, ale špatný pán. Investujte jen do firem, které mají dostatek vlastního kapitálu. Expanze firmy postavená z větší části na dluzích je v této době toxická.

  • Investice do hmotných věcí je bezpečnější než věřit dlužníkovi, že splatí své dluhy. Až dlužníci přestanou splácet své dluhy, přijde čas levných nákupů. Špatné věci nejsou očividné v dobrých časech: kdo plave nahý, poznáte v okamžiku odlivu.

    autor: Vladimír Brůna


    Přečtěte si také:

    Co je to dluhopis, obligace, bond?

    http://www.financeproradost.cz/clanek/co-je-to-dluhopis-obligace-bond

    Šmejdi opět řádí nabízí korporátní dluhopisy s falešnou garancí

    http://www.financeproradost.cz/clanek/smejdi-opet-radi-nabizi-korporatni-dluhopisy-s-falesnou-garanci

Přílohy

Soubor Velikost Typ
374-mh---dluhopisy.jpg 187.66 kB

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: