Finance pro radost

Věděli jste, že nejužívanější zlatý šperk je prsten? Proč si však vyměňují prsteny muž a žena, kteří vstupují do svazku manželského?

24.5.2020 1098x (naposledy 19.4.2024 02:20) 0 Finanční nauka pro děti a dospělé

Nejužívanější zlatý šperk, ať už v minulosti či v přítomnosti, je ozdoba prstu – prsten. Zásnubní, snubní, pečetní, příležitostný – čtyři druhy, avšak všechny jsou pouhým kroužkem. Podle řecké báje vymyslel prsten bůh Zeus, který poručil Prométheovi (jenž přinesl lidem oheň) nosit stále železný prsten na paměť jeho přikování ke skále.

Proč si ale vyměňují prsteny žena s mužem při vstupu do svazku manželského?

  • Podle tradovaného výkladu, který vznikl již hodně dávno, je prsten symbolem věčnosti (je to kruh bez začátku a bez konce) a jednoty. Výměna prstenů při svatebním obřadu symbolizuje odhodlané přání muže a ženy žít po celý život bok po boku jeden druhému ve vzájemném svazku.

  • Hebrejci nosili prsten na pravé ruce, Římané na levé, Řekové na čtvrtém prstu levé ruku (odtud název prsteník), Galové na prostředníku. Ve středověku se nošení prstenu na čtvrtém prstu levé ruky vykládalo tím, že od tohoto prstu vede tepna přímo k srdci.

  • Až do pozdního středověku se u národů všech ras žena kupovala a pouze jednostranné darování prstenu mužem nevěstě znamenalo formální potvrzení právního aktu uzavření sňatku.

Přečtěte si také:

Co má společného zlato, karát a rohovník obecný?

http://www.financeproradost.cz/clanek/co-ma-spolecneho-zlato-karat-a-rohovnik-obecny

Co je to punc a k čemu slouží?

http://www.financeproradost.cz/clanek/co-je-to-punc-a-k-cemu-slouzi

Zlato komodita komodit, která za celou historii lidstva nenašla svého soupeře. Co z něj dělá tohoto suveréna?

http://www.financeproradost.cz/clanek/zlato-komodita-komodit-ktera-za-celou-historii-lidstva-nenasla-sveho-soupere-co-z-nej-dela-tohoto-suverena

Přílohy

Soubor Velikost Typ
MH - snubní prsteny.jpg 127.05 kB

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: