Finance pro radost

VLASTNÍKU BYTU, ZNÁŠ SVÉ POVINNOSTI od 1.1.2014?

5.2.2014 6374x (naposledy 19.4.2024 09:10) 1 Jak na FINANCE, DLUHY, POJIŠTĚNÍ

BYTOVÉ SPOLUVLASTNICTVÍ

podle NOVÉHO OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU (od 1.1.2014)

PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA JEDNOTKY

Práva

  • svobodně spravovat, výlučně užívat a uvnitř stavebně upravovat svůj byt, jakož i užívat společné části; nesmí však ztížit jinému vlastníkovi jednotky výkon stejných práv ani ohrozit, změnit nebo poškodit společné části
  • obdržet jméno a adresu kteréhokoli vlastníka jednotky nebo nájemce v domě
  • seznámit se s informacemi o hospodaření a správě domu a pozemku, včetně nahlížení do 
smluv, účetních knih a dokladů 


Povinnosti

  • udržovat svůj byt (včetně společných částí vyhrazených ve výlučném užívání), jak to 
vyžaduje nezávadný stav a dobrý vzhled domu
  • řídit se pravidly pro správu domu a pro užívání společných částí, jakož i zajistit jejich dodržování osobami, jimž umožnil přístup do domu nebo bytu
  • do 1 měsíce oznámit nabytí jednotky do vlastnictví a počet osob, které budou mít v bytě domácnost, a oznámit všechny změny těchto údajů – totéž platí i pro údaje nájemců
  • přispívat:

na správu domu a pozemku ve výši odpovídající podílu vlastníka na společných 
částech

na společné části domu určené k výlučnému užívání jen některému vlastníku

na odměňování správce domu, vedení účetnictví a podobné náklady vlastní správní činnosti – každá jednotka přispívá stejně

  • platit zálohy na služby (s tím spojeno právo obdržet vyúčtování záloh)
  • při provádění stavebních úprav v bytě umožnit přístup do bytu pro ověření, zda stavební 
úpravy neohrožují, nepoškozují nebo nemění společné části
  • zdržet se všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto, a umožnit za účelem jejich provádění přístup do bytu nebo společné části ve výlučném užívání vlastníka jednotky (totéž za účelem umístění, údržby a kontroly zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií)

Převod jednotky

Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu.

! NA CO NESMÍME ZAPOMENOUT !

Vlastník jednotky

  • Vlastník jednotky je povinen nahlásit počet, jména a adresy osob, které mají v bytě domácnost (tj. vlastník a členové jeho domácnosti, nájemci a členové jejich domácnosti atd.).
  • Pokud jednotku vlastní manželé ve společném jmění, nebo více spoluvlastníků, zmocní společného zástupce, který bude vykonávat jejich práva vůči osobě odpovědné za správu domu.

Společenství vlastníků

Do 3 let musí dosavadní společenství vlastníků přizpůsobit své stanovy úpravě obsaženév NOZ a doručit je do rejstříku společenství vlastníků. Je rovněž vhodné co nejdříve zrevidovat stanovené příspěvky vlastníků a případně nově a v souladu s NOZ stanovit příspěvky na správu domu a pozemku, na společné části domu určené k výlučnému užívání jen některému vlastníku a na odměňování správce domu, vedení účetnictví a podobné náklady vlastní správní činnosti.

! NA CO SI MUSÍME DÁT POZOR !

Při nabývání vlastnického práva k jednotce přecházejí na nabyvatele dluhy předchozího vlastníka související se správou domu a pozemku. Je nutné vyžádat si předložení potvrzení o výši těchto dluhů a v návaznosti na to přizpůsobit obsah kupní smlouvy.

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: