Finance pro radost

Využijte výhody podnikání na mateřské a rodičovské dovolené

18.11.2015 3835x (naposledy 28.3.2024 22:13) 0 PODNIKÁNÍ od A do Z

Využijte výhody podnikání na mateřské a rodičovské dovolené

Jen co si mnozí novopečení rodiče zvyknou na změnu režimu vyvolanou narozením dítěte, začnou uvažovat o možnosti přivýdělku. Většinou to vyžaduje ekonomická realita, ale maminky si také chtějí udržet zdravé sebevědomí a zachovat pracovní rytmus. Dobrá zpráva je, že dnes vesele podnikají i rodiče velmi malých dětí a navíc při tom využívají daňové výhody.

Začnete-li totiž s podnikáním na mateřské nebo rodičovské dovolené, je to z hlediska úřadů bráno jako vedlejší činnost, což znamená, že v prvním roce neplatíte zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Rozhodující je až skutečný zisk, ze kterého odvedete platbu zdravotní pojišťovně, ale pokud vaše příjmy po odečtení výdajů nepřekročí 63 865 Kč (v roce 2015), nebudete platit sociální pojištění.

Podnikáním se dá vydělat jakkoliv vysoká částka a rodiči přitom zůstávají státní příspěvky, ale musí respektovat základní pravidla, která vychází z několika okolností.

Rozdíl mezi podnikáním na mateřské a rodičovské dovolené

Zatímco na mateřské je podnikání přece jen omezeno, rodičovská dovolená (většinou do 3 let věku dítěte) otevírá rodičům více možností přivýdělků. Mohou pracovat i na původní pozici, ale musí zajistit celodenní řádnou péči o dítě.

Mateřská dovolená trvá v případě jednoho narozeného dítěte 28 týdnů a u dvojčat nebo vícerčat 37 týdnů. Nastávající maminka na ni obvykle nastupuje 6, nejvýše ale 8 týdnů před očekávaným termínem porodu. Po šestinedělí je opět možné pracovat, ale platí, že osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) se na mateřské dovolené nemůže svého podnikání účastnit osobně. To však není důvod pro zrušení ani pozastavení živnosti, protože podnikat lze dál prostřednictvím zaměstnanců nebo spolupracující osoby, např. manžela. Někdejší podnikatelka může také přijmout jakékoliv zaměstnání, třeba na částečný úvazek. Naopak žena, která nastoupila na mateřskou ze zaměstnání, se nyní může stát OSVČ a začít podnikat, protože mateřskou pobírá ze zaměstnání, nikoliv ze samostatné výdělečné činnosti. Zjednodušeně: podnikatelka ani zaměstnankyně na mateřské nesmí vykonávat původní práci a pro případný přivýdělek potřebuje jiný typ smlouvy.

Rodičovská dovolená následuje mateřskou a trvá do 3 až 4 let dítěte podle okolností a rozhodnutí rodičů. Během ní obdrží rodina ze státní kasy rodičovský příspěvek ve výši 220 tisíc korun. Ten může pobírat i otec dítěte. Matka, která nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství, čerpá rodičovský příspěvek už od narození dítěte. V období rodičovské dovolené lze podnikat bez omezení, ale s podmínkou zajištění celodenní péče o dítě. U domácí práce (drobná řemeslná činnost, IT činnosti, prodej po internetu…) se o dítě může postarat matka, ale pokud odchází z domova, musí využít pomoc manžela, prarodičů, chůvy nebo jiné zletilé osoby, příp. školky. Výplatu rodičovského příspěvku podmiňuje i pobyt dítěte do dvou let v předškolním zařízení v maximální délce 46 hodin měsíčně.

Příležitostný přivýdělek do 30 tisíc korun ročně (pro zdaňovací období 2015), z něhož se neodvádí daně ani pojištění a nemusí se nikde hlásit, je další výhodný způsob, jak přijít k penězům nejen na mateřské a rodičovské dovolené. Může jím být vyučování, jednorázové poradenství, grafické práce, výroba módních doplňků či třeba výpomoc v domácnosti a na zahradě.

Při dětech zvládnete rozjet cukrárnu, kosmetický salon, účetní či obchodní firmu nebo cokoliv jiného

Přivýdělky jsou tedy nějakou formou legislativně umožněny jak na mateřské, tak rodičovské dovolené. Je skvělé, když na nich rodina není závislá, ale pokud máte klidné dítě a začínáte se nudit, stojí za úvahu. Podnikání vám rozšíří obzory a příspěvek do rozpočtu bude jistě také vítán. Mnoho žen se nestačí divit, co všechno zvládnou při dětech a jak se v tomto období profesně rozvinou. Třeba na mateřské založíte firmu, která pak uživí celou rodinu. V České republice je už zaznamenána řada takových případů.

zdroj: stefanscepko.cz

Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: