Finance pro radost

ZÁKLADNÍ VZOREC PRO ÚSPĚŠNÉ PODNIKÁNÍ

22.12.2014 4375x (naposledy 29.3.2024 02:16) 0 PODNIKÁNÍ od A do Z

z knihy: TAHÁK NA ÚSPĚŠNÉ PODNIKÁNÍ

„JAK POSTAVIT PROSPERUJÍCÍ A ÚSPĚSNÉ PODNIKÁNÍ“

autor: Marcela Hrubošová (2014)


VZOREC ÚSPĚŠNÉHO PODNIKÁNÍ

K tomu být úspěšný postačí mít všech deset pohromadě. Existuje tento jednoduchý vzorec, který nám sumarizuje ty hlavní oblasti podnikání, tak abychom na nic nezapomněli a postavili si skutečně úspěšnou a prosperující firmu.

1 + 3 + (6) = 10

Číslo 1 (jedna) ve vzorci představuje náš CÍL. Pokud nemáme přesně vydefinováno CO a PROČ to děláme, nemůžeme být v naší činnosti nikdy úspěšní. Vždyť nevíme co chceme a o co usilujeme. Jakmile známe CÍL, můžeme hledat cesty jak ho dosáhnout.

Ke stanovení CÍLE nám mohou pomoci následující otázky:

Co přinese mé podnikání MNĚ?

  • zamyslete se nad tím jaké očekávání, jaké přání, jaké sny se vám pojí s touto oblastí a kam byste v ní chtěli dojít. Každý nápad/myšlenku si napište do řádku, abyste ho viděli na papíře. Některé budou nereálné, některé budou reálné, ale to v tomto okamžiku není vůbec důležité, jen brainstormujeme (=víříme v hlavě všechny možné myšlenky).

Co vás napadá:.........

Co přinese mé podnikání LIDEM?

  • zastavte se a dívejte se kolem sebe, je činnost, které se chcete věnovat nějak užitečná pro ostatní lidi. Řeší jim nějaký problém nebo nabízí nějaké uspokojení potřeb, které si neumí sami pokrýt. Jaká dovednost, um nebo znalost, kterou máte, může mít pro ostatní lidi takovou přidanou hodnotu.

Co vás napadá:.........

Co přinese mé podnikání SPOLEČNOSTI?

  • pokud se budu muset podívat na své podnikání z vyšší perspektivy, dokáže má činnost přinést vyšší prospěch tj. celé společnosti. Nabízím svou činností pracovní příležitosti dalším lidem nebo přináším na trh nějakou inovaci, která prospěje celé společnosti? Jsem novodobý Tomáš Baťa, který vedle uspokojení potřeby mít nohy v bezpečí, stavěl města, továrny, školy a dával lidem práci, vzdělání a zvedal ekonomický růst země. Nebo jsem jen "živnostník", který bude rád, že se uživí z měsíce na měsíc. Pokud byste byli jako “Hloupý Honza”, dostali celou princeznu a půl království, dokázali byste svým podanným zajistit blahobyt? Jak byste to dělali? Dokázali byste to prostřednictvím vaší podnikatelské činnosti? Co vám k tomu chybí?

Sněte a pište. Co vás napadá:.........

“MNOHEM VĚTŠÍ TRAGÉDIE NEŽ JE NEDOSÁHNOUT CÍLE, JE NEMÍT ŽÁDNÝ CÍL.”

Benjamin Hays


Přihlaste se k odběru novinek a objevujte s námi svět financí

Jméno: Email: Email: